2019-09-27 2589 浏览
之前都食过La Famille嘅戚风蛋糕,以往都喺买到返屋企当甜品同屋企人一齐食,但到最近先知晌铜锣湾有以咖啡店形式经营,可以安坐慢慢享受。同个好耐嘅老友无见,就约埋短聚,食件蛋糕,饮杯咖啡咁啰。环境以咖啡室为装潢蓝本,但显得一派高雅嘅感觉,唔单止因为一室金铜色色系,更用上丝绒做成梳化椅,并配以云石枱面。跟店员言谈间,先知原来喺呢个牌嘅首家咖啡店。除装潢,餐具方面,睇得出餐碟、刀叉都喺高几个档次嘅货色。而所有产品,就整整齐齐放晒晌出面冻柜,由于款式多,又色彩缤纷,所以,令人睇得赏心悦目。既为咖啡店,就定当提供多款饮品。3页纸嘅餐牌,提供咗好多种特色咖啡及经典嘅意式咖啡,此外,精选嘅茶品亦唔少得啦。如果打算嚟食吓蛋糕,配杯热饮,咁「Special Set For Two」会喺理所当然嘅选择,因为,一客自选迷你戚风蛋糕、一客自选巴伐利亚甜点及两杯经典咖啡,定价为$158。虽然比起散点夹埋嘅价钱唔喺话平咗好多,但有平咗,感觉都喺好啲嘛。香芒热情果戚风蛋糕 $60佢哋啲戚风蛋糕一向卖相都好靓,就好似呢一款咁,卖相别致,更好有夏日气息。绵绵嘅芒果味蛋糕,既松软,又有超强回弹力,而中间嘅忌廉打得柔
。同个好耐嘅老友无见,就约埋短聚,食件蛋糕,饮杯咖啡咁啰。
。跟店员言谈间,先知原来喺呢个牌嘅首家咖啡店。
除装潢,餐具方面,睇得出餐碟、刀叉都喺高几个档次嘅货色。
香芒热情果戚风蛋糕 $60

佢哋啲戚风蛋糕一向卖相都好靓,就好似呢一款咁,卖相别致,更好有夏日气息。绵绵嘅芒果味蛋糕,既松软,又有超强回弹力,而中间嘅忌廉打得柔滑轻盈,绝无肥腻嘅感觉,反而,面头嘅芒果热情果软浆,就比较偏重芒果味,热果味就好隐若。
伯爵茶巴伐利亚 $42

如果讲到靓,一系列嘅巴伐利亚真喺无得输,个个都做得晶莹剔透,内藏好多食用花瓣及鲜果,显得缤纷璀灿。其实,件甜点喺分上下两层,下层喺伯爵茶慕丝,上层喺鲜果啫喱,前者伯爵茶味颇为突出,兼且口感柔滑,而后者果肉香甜,口感清爽。
伯爵茶巴伐利亚
伯爵茶巴伐利亚
意大利鲜奶咖啡 $36

讲到衬甜品,小弟嘅首选始终喺鲜奶咖啡,本以为佢哋主力喺甜品,咖啡会唔会只喺当「副业」呢?当杯鲜奶咖啡送到嚟,就知几有诚意,虽然个拉花有少少偏埋一边,但线纹细致,且拉咗好多瓣线纹;味道亦唔差,醇香而绵密,口感亦均匀
意大利鲜奶咖啡
香浓朱古力咖啡 $36

友人嘅朱古力咖啡亦出色,拉花更工整,虽然我无试,但听友人唔停咁赞,就知好饮。佢话先闻到阵阵咖啡香,入口醇和,而渗出甘苦嘅朱古力香,两者平平衡,唔会顾此失彼,冲泡得恰到好处。
香浓朱古力咖啡
因为早已食过佢哋嘅甜品,所以,质素方面心里有数,而初尝佢哋嘅咖啡,却喺意料之外嘅好,绝对比得上啲大型连锁咖啡店,亦唔差得过一啲咖啡专门店。
$80 (其他)