2024-06-04
将军澳唐俊街MONTEREY Place地库开咗唔同新餐厅,其中日本过江龙嘅「竹麓拉面」系我无食过嘅,所以紧系试依间,原来依间餐厅系拉面职人竹麓辅先生于1996年创办,喺依度可以Order到「Cha time」嘅出品,所以饮品选择都几多,另外,依度嘅半身若鸡的确几高质,屋企人都好钟意食。*此餐厅收取加一服务费。和牛肉盐风拉面(单点$118),鹿儿岛A5福永和牛牛肋肉肉质嫩滑,脂肪比例较高,食落油脂味浓,配以炸蒜、香葱、京葱食用,食落好香口,溏心蛋流心效果突出,汤底采用日本产牛筋、日式天然岩盐制作,汤头色泽清澈,但饮落牛味浓厚。海老味噌拉面(单点$108),表面铺有豆苗、香葱,三文鱼皮口感香脆,鲜虾表面铺有虾籽,肉质弹牙,食落有双重海老鲜味,汤底采用赤味噌制作,味道微辣带咸,拉面口感爽滑。半身若鸡(单点$78),鸡皮炸得金黄酥脆,鸡肉食落好Juicy,一搣开只鸡脾,D肉汁、鸡油已经开始流落只碟到,采用矿物质的岩盐、昆布高汤作调味,鸡肉腌得好够入味,食落味道咸鲜,配以柠檬汁食用,味道清爽,最惊喜嘅系鸡骨都炸得好薄脆,亦可以食用。黑豚肉饺子(单点$48),外皮香脆,黑豚肉肉味浓香,配以辣椒油
*此餐厅收取加一服务费。
黑豚肉饺子(单点$48),外皮香脆,黑豚肉肉味浓香,配以辣椒油醋汁食用,味道更佳。
冻饮大杯黑糖珍珠鲜奶(单点$39),珍珠口感烟韧,食落带有黑糖味道,黑糖鲜奶饮落奶味醇厚、甜度适中。
冻饮大杯哈密瓜布丁西瓜奶茶(单点$38),微糖少冰,哈密瓜布丁份量多,口感滑溜,味道香甜,西瓜奶茶虽然Order咗微糖,但甜度7.5分,布丁、奶茶饮落就系哈密瓜、西瓜香精味道,唔觉两样嘢嘅味道夹,亦唔觉得味道好差,但一般般。