2018-05-08
听到餐厅名称的时候已经系健康中式汤饭,看过餐牌先知原来系食台湾菜。加上店入面装潢真系好令,少女系既颜色,好想走入去试下。一讲到台湾野食,当然要食地道小食,我和友人今次就点了一客盐酥鸡,香脆花枝丸,台式肉操饭,细既卤水拼盘。卤水拼盘(细)先讲最期待的卤水拼盘,个人认为2-3人叫细既就已经足够啦,虽然系细但已经十分丰富,包括鸡翼,牛肚,卤蛋,豆干(本人最爱)等等。最惊喜的是牛肚,软硬适中,十分入味,最失望既系豆干,识食一定系食豆干,但呢到整得偏硬身,唔够入味,如果再软身d应该会更好。盐酥鸡第二道菜系盐酥鸡,抵赞既系切粒粒上,一口就食到幸福既味道,粉吾会过多,鸡肉肉身够软,十分香脆,会食吾停口。 花枝丸每次食台湾野都会必点,类似墨鱼丸,但更有咬口更弹牙,配上秘制调味粉,个人觉得比盐酥鸡更胜一筹。最后,肉操饭,有小小失望,汁同饭好似两样野分开左,普通无特别,下次可能会点面尝试。饮品~呢到既台式饮品都十分出色,今次点了一杯热既黑糖珍珠奶绿和冻既海盐芝士奶盖沫香绿茶。前者,黑糖味浓厚,热版既珍珠奶茶吾会过甜,不过冻既应该会更出色。至于海盐芝士奶盖绿茶绝对系超级大推,最高个层芝士奶盖泡沫真系超级正啊
卤水拼盘(细)
盐酥鸡
花枝丸
饮品~
呢到既台式饮品都十分出色,今次点了一杯热既黑糖珍珠奶绿和冻既海盐芝士奶盖沫香绿茶。前者,黑糖味浓厚,热版既珍珠奶茶吾会过甜,不过冻既应该会更出色。至于海盐芝士奶盖绿茶绝对系超级大推,最高个层芝士奶盖泡沫真系超级正啊,完全好有芝士味,加上清淡绿茶,下次绝对会再叫啊!