各位睇位!今次我行咗入一间日本菜餐厅,真系大啖惊喜啊😍!我去到就拣咗餐牌上嘅北海道三色鱼生饭,摆上嚟个碗劲靓仔,餐台上形形色色嘅鱼片闪闪发亮。三文鱼片滑哂口,油光晒,咬落去鲜甜得滞;白鱼轻轻腌过,初头有少少腥味,但一搭豉油芥辣就变咗完美拍档。至于个帆立贝,真系甜得来嘈得嚟!饭底又系咁均匀嘅淋晒鱼生汁,香口笠笠,好夹!另上嘅仲有几款小食,茶碗蒸食落暖笠笠嘅,好滑,淡淡嘅蛋味同海鲜嘅提味整合得宜;面豉汤热辣辣,冬日饮嚟暖笠笠,好趁;个沙律新鲜又清新,啲菜脆嘅哗啦啦响,沙律酱香滑又唔死甩。成个食完过程,我返到童年感觉,简简单单,温暖喺心头。响这间餐厅食日本菜,真系一个好正嘅体验,由头食到尾,笑容冇停过🥰。下次有闲,一定再嚟转转!