2009-09-25 18 浏览
同女友到西贡食海鲜,星期四晚冷冷清清的海鲜街,家家食肆都派人出来兜客落咀头,生意似乎真系好难做㖞!最后被金辉既伯伯既诚恳态度打动左,仲话几十年经营老字号,又话自己铺位唔使租所以价钱实惠,甚至拍心口话海鲜唔满意唔收钱,而且清蒸海上鲜可以送斑仔比我地。最后我地点左个 $300 二人套餐,话冇其他立杂费。一坐低即系送上一碗爆谷!冇错,系爆谷!1. 白灼虾:第一感觉,好细碟,我估计得四、五两份量左右,不过系海虾,味道几鲜甜!想要问伙计要些少指天椒,但话只系比普通辣椒,算啦!2. 椒盐墨鱼:外表的炸粉得好一般,炸得唔脆口,墨鱼肉尚可,但份量又系超细碟。3. 芝士龙虾伊面底:小龙虾两只,其实想要大龙虾系咪太大想头呢?不过小龙虾都几实肉弹牙,伊面底就一般般。4. 蒸斑仔:条斑仔真系几好食,蒸得刚刚好,肉质爽嫩,全条食得干干净净。5. 炒通菜:冇乜味道。6. 海鲜汤:汤里发现有大大件濑尿虾尾,仲有件鱼尾,材料似乎落足,不过味道仍然系唔特别。7. 生果:所谓生果,系几片薄切橙,照睇合埋可能只有半个橙左右。讲质素呢家海鲜一般般啦,但份量咁少唔会令人有哗一声「好抵㖞」既感觉!最后埋单,居然发现原来爆谷要收

一坐低即系送上一碗爆谷!冇错,系爆谷!

5. 炒通菜:冇乜味道。

最后埋单,居然发现原来爆谷要收 $20,之前明明话冇其他杂费,向伙计查问,佢就细细声话畀少少伙计做「下栏」。

但而家唔系钱多钱少既问题㖞,一开始讲明有咩杂费,做客既未必会介意畀多 $20,但而家系偷偷摸摸,即系欺骗人啫!呢样真系令我好不满!
2009-09-24