2009-09-20 5 浏览
今日特登过去湾仔同铜锣湾行街,行街之前就要饮个茶食个午餐先,系湾仔都有颇多唔同既酒楼,今日就黎左呢度啦。上到去即刻有位,环境唔错好舒服,本身地方不大,但由于人客数量都唔多,所以尚算宽敞。D姐姐几有礼貌,我地唔钟意佢安排既位置都即刻换俾我地。一黎到就有碟脆卜卜既白饭鱼花生既小食摆系面前,呢碟野又几好食㖞,脆脆地咸咸地,不过唔敢食太多,因为好热气。点心食物选择不多,最后我们叫了四样野食。不过讲真,呢度D野食真系唔太好食,我觉得系一D基本既问题,食材唔得,所以点整都唔会好食。首先系个盐烧鲭鱼,完全无味,而且唔明点解条鱼劲UN,好鬼难咬....一D都唔觉得自己食紧鱼,似瘦肉多D,而且本身条鱼唔靓,一D鱼味都无。之后叫左只BB鸽,情况一样,只BB鸽完全无肉架㖞,瘦到不得了,真系少少肉都咬唔到,个皮唔够脆,少少油都无,好难食呀。之后个两样都叫做正常D,金瓜千层糕个味道系正常可以接受,虽然我觉得太淋无咩口感,但比起上面个 2 个都叫做好好架啦,起码食到淡淡既南瓜味,唔会咩味都无呀。最后叫左个叉烧粒红米炒饭,其实即系叉烧炒饭啦,如果佢咁都整得难食我真系觉得佢地唔应该做厨师啰,个炒饭叫做干爽,叉烧唔系特

之后个两样都叫做正常D,金瓜千层糕个味道系正常可以接受,虽然我觉得太淋无咩口感,但比起上面个 2 个都叫做好好架啦,起码食到淡淡既南瓜味,唔会咩味都无呀。最后叫左个叉烧粒红米炒饭,其实即系叉烧炒饭啦,如果佢咁都整得难食我真系觉得佢地唔应该做厨师啰,个炒饭叫做干爽,叉烧唔系特别靓,有D好鬼UN,所以无咩感觉,唔难食亦唔系特别出色。

最靓系杯茶呀,叫左壶铁观音都叫做够浓几好饮,食物真系不值一提。价钱收费一点也不便宜,这样的食物质素,想我再黎都真系非常困难既一件事。
白饭鱼花生
差! 盐烧鲭鱼