2021-10-26
呢间野大家一定唔陌生😂 见无试过佢既晚市放题就黎试下个鸡煲,因为两个人食所以就半只鸡🐥 但份量都好多,仲有其他火锅配料都唔错,唔加小食都饱晒~ 连面类都饱到食唔落😂 时间有两个钟真系好够食,不过好似唔系每一间分店都有呢个放题,如果要试可能要黎新蒲岗啦😜(5 😍 系满分,🤩系半分)重庆麻辣鸡煲🔥🐥🥘 - $108/位 (2位起) (好味指数:😍😍😍😍)见之前食左烤鱼,今次虽然都有呢个choice,但系想试下新野就叫左鸡煲,虽然小编唔食辣,但见辣度有BB辣可以拣就试下,谂住有风味之余有食到😂 重庆鸡煲系啫啫鸡煲既一种演变,重庆其实无鸡煲,纯粹因为香港人觉得个辣味同口感同重庆食物相似,就用左重庆鸡煲呢个名~ 最主要系用干炒既方式,为了令香味渗透去肉入面,首先要用四川花椒、八角、肉桂、当归、豉油同蚝油🦪等等既调味料腌过夜,之后要吵一炒,然后连埋葱同干葱放入煲,听住啲滋滋声真系几正,惹味兼入味,又唔会过咸,配有啲烧焦既香味,呢个价钱难得鸡都有鸡既鲜味,肉质嫩滑,鸡件多肉同骨既都有,钟意食肉定系骨既人都满足到😜 不过味道偏向辣😂 一啲都唔食得辣既人建议叫唔辣~同鸡味再出啲就更加好😜配料 (好味
(5 😍 系满分,🤩系半分)
配料 (好味指数:😍😍😍😍)
今次一样列晒有既野比大家参考下先😎 (如果漏左欢迎dm话我听😜) 加左汤变火锅🍲之后有啲部队锅既感觉😂 几得意~
1️⃣肉方面有肥牛🐮、腩片🐷、鸡件、鱼片、鲜牛肉、虾🦐:肉类肥瘦适中,厚度均匀,薄薄地方便食~ 肥牛🐮索晒汤汁,几香又唔会好油,腩片爽口,鱼片因为临走既时候先换上盆,所以无试到~ 虾🦐就细只左啲,有啲难起肉
2️⃣丸方面有牛丸🐮、猪肉丸🐷、花枝丸、三色包心丸🍡、鱼蛋、蟹柳、芝士豆腐、芝士肠、迷你水饺🥟:全部都几弹牙,唔会落左好多粉~ 见到隔离枱攞左好多牛丸🐮,所以忍唔住叫,果然系多汁,口感嫩滑~ 芝士豆腐爆芝有啲流心~ 仲有包心丸,入面有脆卜卜既鱼籽几鲜味~
3️⃣菜方面有娃娃菜、生菜🥬、小棠菜、芽菜、冬瓜、南瓜🎃、冻豆腐、风琴豆腐、芋头🍠,全部都好新鲜,生菜🥬爽脆,冬瓜清甜,南瓜🎃软糯香甜,风琴豆腐因为密度比较高,比普通豆卜索到更加多汤汁,有啲咬口又入味~
4️⃣其他包括有猪皮、咸水角、年糕、宽粉、小宽蛋面,种类超多,不过今次一样饱到食唔落淀粉😂 火锅鸡煲一类可以选择既配料真系太多
最后一样豆腐花做甜品,可以健康啲咁清热气~
自助酱料区有蒜茸🧄、辣椒🌶️、辣油、芫茜🌿、生葱、豉油,至于饮品选择都好多,汽水🥤同常见既纸包饮品都有,任君选择~