餐厅: 渝痴漁醉
资讯:

1K
2018-02-11 132 浏览
近呢几日天气比较凉,所以都经常打边炉,不论系两口子食饭定朋友聚会都系例牌火锅。礼拜尾温度回升番少少,暖啲,我地就拣左铜锣湾嘅渝痴渔醉食晚饭。其实之前都已经黎过,亦试过佢地嘅烤鱼,挺出色;不过见过有人食小炒,都觉得几吸引,今次就试试小炒。因为系星期五晚,餐厅客人都非常多,keep住有客人入座,我地就好彩,估到佢地都会爆满,一定会先订位一心黎食小炒,就冇特别再留意烤鱼、鸡煲嘅选择。小炒以川式为主,有凉拌、蔬菜类,主食有例如酸菜鱼、水煮鱼、牛肉、炸子鸡、大虾球,以酸酸辣辣嘅香口野为主。小炒价钱合理,份量很足,所以如果人少,未必试到咁多款喇,三、四个人黎就可以试多几款李家沱酸菜鱼 $218除左酸菜鱼,仲有蒸鱼头、水煮鱼、鲜椒鱼等,定价$168/218,我地拣左酸菜鱼。酸菜鱼卖相吸引,同食开嘅差不多,大窝上,明显见到大量鱼片,垫底有咸酸菜、金菇、蒜头等,面头仲洒少少菊花,摆盘认真,亦闻菊花香气汤底酸度十足,容易入口,里面都见到有少量辣椒、花椒粒,仲有少少白芝麻,十分香口。始终唔系水煮鱼,所以辣度都挺温和,一般人都可以接受;呢类酸菜鱼汤或多或少都带点油份,个人就唔会拎黎饮用。鱼片切得薄身,食落相当

李家沱酸菜鱼 $218

李家沱酸菜鱼

鱼片切得薄身,食落相当滑溜,鱼鲜味实在,啖啖肉,好似打边炉或鱼粥中嘅鲩鱼片咁

美中不足系,鱼片带点细骨,食嘅时候要小心。

七星江辣子鸡 $138
辣子鸡份量很足,加入大量辣椒、花椒、白芝麻,香气十足
个人几钟意食辣子鸡呢类香口野,但好老实讲,喺香港好难食到好食嘅辣子鸡,可能因为要迁就口味,好多都做得唔系好够辣。或者有啲又炸得唔够透彻,少咁阵香脆感。
呢间做得唔错,鸡肉细细粒粒,都系保留鸡骨,辣度属于惹味,唔系去到好辣。
鸡粒炸得通透,几香脆,又唔会好油腻。花椒香气重得黎,又唔会令人麻到冇哂味觉。
不过食辣子鸡,有种困扰,肉粒细碎连骨,食得过瘾,食完一粒又想食多粒

七星江辣子鸡

干扁四季豆 $68
食其他中菜,好少提到四季豆,可能觉得唔值钱;但多数食川菜,都不得不提四季豆。
做得唔错,口味对办,四季豆两入份,酱汁唔会太湿笠,唔会好似港式炒法,整到好似酱炒、卤汁咁。
四季豆爽身香脆,而且沾上香辣,送饭一流。
干扁四季豆

黎过应该都知道,店家会附送一个令我同男朋友都相当著迷嘅甜品,就系四川冰粉。
红糖桂花水果冰粉
暂时都黎过几次,都有送的。冰粉滑溜,好似果冻咁。因为落左桂花、糖浆,所以入口带甜,加上西瓜粒,特别清新。
食完辣野、重口味野,舒缓解腻

冰粉

餐牌: