2021-03-24
~台湾精酿啤酒拼盘$238 (6款)🇹🇼-红龙果柳丁酸🍊酸酸甜甜咁,唔似饮紧酒😙。如果系女仔👧🏻或者好似我呢d平时唔系太饮酒的都可以试下🤪。而且几开胃😌,攞嚟做餐前酒都系个唔错嘅选择👍🏻。因为呢杯系第一杯饮的,饮落去系微酸,但当我哋饮埋其他之后再饮番🍺, 酸度即刻直线上升🍋。-小暑茉莉花社交型啤酒🌸呢杯饮落比较淡同清香👃🏼。比起第一杯,酒的味道重返少少😙,但饮落去反而冇咁刺激,饮落嘅感觉好舒服😌。呢杯都推荐唔多饮酒嘅朋友可以试吓👍🏻。同埋唔知关唔关我自己本身钟意饮茶事😂,咁多杯入面我最钟意呢杯💕。-Low 逼马告白啤酒❤️呢个就有柠檬同香茅的香味👃🏼。但神奇地虽然加咗柠檬但系冇咩酸嘅感觉🍋,反而因为有柠檬而令成个感觉清新咗🍀。同埋虽然系加咗香茅,但唔知系咪都系因为都系香料🧐,饮落去觉得有少少似姜味😂。-暗黑蜂蜜啤酒🍯呢个唔知点解唔系好饮得出有蜂蜜嘅甜味😂,反而觉得有少少咖啡味☕️。本身钟意饮咖啡嘅人可以试吓呢个😂,味道都几特别。-百香果酒花🍍呢杯都有少少微酸🍋,同埋都真系饮得出百香果味🍺。可能第一杯比较酸,所以就遮盖咗本身嘅味道👅。而呢杯酒的苦味会比较重😌,所以中和咗原先百香果嘅酸味,令到
-红龙果柳丁酸🍊
-小暑茉莉花社交型啤酒🌸
-Low 逼马告白啤酒❤️
-暗黑蜂蜜啤酒🍯
-百香果酒花🍍
呢杯都有少少微酸🍋,同埋都真系饮得出百香果味🍺。可能第一杯比较酸,所以就遮盖咗本身嘅味道👅。而呢杯酒的苦味会比较重😌,所以中和咗原先百香果嘅酸味,令到百香果嘅香味更加突出👍🏻。
蚵仔黑 🦪
呢杯系酒精最浓🥃,亦都系我个人觉得最特别嘅一杯🤪。同平时啤酒净系加花🌷同水果🍎的味道唔同,呢个大胆咁挑战用海鲜🦞。入面加咗蚝壳蚝肉去制作🦪。饮落去真系有少少蚝嘅腥味, 特别系吞落去果下😌。钟意创新同埋钟意大海味道嘅朋友可以试吓🌊。
✨呢间餐厅同平时去饮酒嘅酒吧唔同🍺,环境比较清静,而播的音乐都比较轻松🎶。但系又好似比咖啡店有气氛啲☕️。好适合一班朋友或者情侣👯♀️可以坐低饮下酒倾吓计💬。而最令我惊喜嘅系每一位店员对啤酒都非常之熟悉🧠,而且非常有耐心咁同我哋讲解每杯啤酒嘅特色同埋饮落去嘅先后次序😙,等我哋唔会戆居居咁😂。
✨另外platter都会mark低咗no.1️⃣,可以根据no.系餐牌度揾返喺边只酒🍺,而且仲会有埋𠮶只啤酒嘅成份,酒精浓度,苦度同埋啤酒类型😆。或者都可以睇返platter下个张纸📄,连边间酒厂都可以见到架🏭,连我呢啲对酒冇咩认识的,去完之后都好似变咗专家咁😎。