2020-12-16
这间餐厅在旺角历史悠久。佢的年纪比我爸爸还大其实我对这间食店的背景资料都唔系太清楚。因为我都系最近才认识这食店,在一个香港纪录片里,那个纪录片强调这间食店还在旺角。所以特意来这里打个咭。见证一下历史其实系想睇吓价钱上可唔可以食得平价点㗎炸我哋两人餐厅后都发觉有点惊喜,就系餐厅原来中间那些桌子会有格仔桌布。好似旧式嘅高级餐厅一样。这里格局普通,光线充足。就系因为这样,所以根本睇唔出原来历史悠久。今次点咗扒餐,但其实开始时想食铁板,但铁板贵好多,见佢哋无铁板都算抵。所以最后放弃了⋯因为如果真系好食,下次再去试都可以啦首先嚟咗个红汤和餐包、还有餐饮。三样嘢都几好。红汤都算有点水准。但在我心目中都系有进步空间。餐包都系一般餐包口感。但都几满意主角出场啦老实讲唔系铁板此中唔会太热。但都保持水准。一块几好食的牛扒。唔系我最爱嘅牛柳,但都无所谓啦薯菜都几好食。有支茄汁在桌上任你用。不过淋在扒上的汁就唔多够⋯下次点嘅时候,会叫店员多酱应该会好啲最后还有一个甜品雪糕球一个今次两个人去食点咗一个餐,因为其实我哋两个都唔太肚饿,只系想去旧餐室试一试。但那些职员都唔会黑面和比压力,我哋两个都食得好舒服。但有一
佢的年纪比我爸爸还大 其实我对这间食店的背景资料都唔系太清楚。因为我都系最近才认识这食店,在一个香港纪录片里,那个纪录片强调这间食店还在旺角。所以特意来这里打个咭。见证一下历史其实系想睇吓价钱上可唔可以食得平价点㗎炸我哋两人餐厅后都发觉有点惊喜,就系餐厅原来中间那些桌子会有格仔桌布。好似旧式嘅高级餐厅一样。这里格局普通,光线充足。就系因为这样,所以根本睇唔出原来历史悠久。
薯菜都几好食。有支茄汁在桌上任你用。
最后还有一个甜品雪糕球一个
今次两个人去食点咗一个餐,因为其实我哋两个都唔太肚饿,只系想去旧餐室试一试。但那些职员都唔会黑面和比压力,我哋两个都食得好舒服。但有一点要注意,就系这间餐厅系要收加一的。终于明白点解无咩生意。香港茶餐厅大部份都唔会收加一⋯⋯不过坐得舒服都可以接受。因为这个一人餐就算加一后都唔会太贵。