2019-09-23 1119 浏览
有几个素食朋友讲个呢间喺Eaton hotel foodhall 嘅 Vegan 小店就嚟试一试见佢餐牌选择拣三样𩠌会有埋糙米饭加汤都系$100都算几抵。因为选择太多我就叫佢哋帮我拣三样嘢食。最后就拣咗高野豆腐配胡麻蒟蒻最初食落去啲口感有啲奇怪,食下食下都几钟意因为啲胡麻酱同啲蒟蒻都好夹。啲豆腐口感比较鞋所以最初唔系好习惯有啲sponge cake口感不过第二三啖就惯咗啦。昆布汁煮莲藕其实对啲莲藕有少少失望不过如果你连埋上边嘅海带一齐食都唔错嘅,不过我本来谂佢煮嘅煮法唔系咁样。萝卜冬菇关东煑呢个好入味,不过有少少似煲汤嘅𩠌菜,都OK架不过我自己就好钟意佢煲嘅汤,有好多料同埋好好饮,平时谂素菜汤就可能会口寡挂但系呢个唔会。糙米饭亦都软硬适中。

最后就拣咗

高野豆腐配胡麻蒟蒻
不过第二三啖就惯咗啦。

昆布汁煮莲藕

萝卜冬菇关东煑
呢个好入味,不过有少少似煲汤嘅𩠌菜,都OK架不过