2023-01-28 327 浏览
事源我话想食韩国冷面,咁朋友就推荐我食哩间夜首尔,一嚟方便收工去,二嚟系近尖沙咀可以行下先食饭一入到去,就问下有无酱油蟹,因为我个fd特别要求,无预订都惊无。结果,老板话有,就即刻入座。入到去,老板分配咗房入面嘅枱俾我哋。我哋第一个叫嘅系厚切五花腩。虽然叫落系几厚,但系烧完收缩咗,不过真系好有猪肉味食完个口都仲齿颊留香,咁我哋就再叫多份猪肉拼盘。本来以为猪颈肉会好难咬,因为烧太耐会好易硬,烧太短时间又惊唔够熟。最后...我哋烧得太耐,都系比较硬。不过块猪扒加分,唔会太硬,又有𠮶种油脂味之后,韩牛拼盘就无得输啦,烧完又香又有油味,而且唔会难咬。牛肩肉配上其他配菜令口感更加丰富酱油蟹不过不失,最紧要系唔会腥,仲要多膏。配上白饭,一啖又一咪,饭都无晒。加上佢调味唔会太咸,食到蟹味。最后系拌冷面,真系好味呀。可能系我太耐无食,亦都因为我最想系嚟食冷面,所以特别期待。每一啖都in in un un,系我期待嘅味道。不过偏辣,食唔到辣可能要小辣或者拣返汤冷面不过,系哩到食烧肉,个身会好大阵味,所以叫之前要三思。

厚切五花腩
特选猪肉拼盘

特选韩牛拼盘
酱油蟹
拌冷面
不过,系哩到食烧肉,个身会好大阵味,所以叫之前要三思。
小菜
2023-01-16