2021-07-28
.📍 女人街食饭公司 𝙻𝚊𝚍𝚒𝚎𝚜 𝚂𝚝𝚛𝚎𝚎𝚝 𝚂𝚒𝚔 𝙵𝚊𝚗 𝙲𝚘...香港街头饮食文化,非大排档莫属😋 源于19世纪嘅街头食肆,至到依家真系买少见少🥺 位于旺角嘅女人街食饭公司,将呢份街头文化带入商业大厦😯 令老一辈嘅人重拾记忆,令小朋友年青人体验正要消失嘅文化😚 虽然搬咗入室内,但仍然能够保留大排档独有嘅风味😍 .⚪️ 黑松露鲜虾多士 - HK$84 (1件$28, 3件起)✏️ 呢碟系其中一样必叫嘅小食😋 一嚟到真系好香黑松露味😍 每件虾多士都有只开边大虾一齐炸🤤 而即叫即炸嘅多士炸到表面好酥脆,入面松软,食落亦都唔会成口油淋淋🤤 每件虾多士表面都有黑松露,而隔离点嘅沙律酱都捞咗少少黑松露🤤 所以成间多士嘅黑松露味真系几浓郁😚 我见𠮶日差唔多枱枱都有嗌呢碟😍.⚫️ 豉椒炒大蚬 - HK$128✏️ 嚟到呢度见到menu有海鲜,就叫咗呢碟试吓🤤 呢个价钱嚟讲份量都几多,而且蚬嘅size俾我哋想像中大只🤤 虽然好多人都话海鲜要清蒸先食到个鲜味,不过我觉得豉椒汁同蚬肉绝对夹😍 师傅将大蚬炒得好有镬气😋 豉椒汁都调得好惹味,辣得嚟唔会抢咗大蚬嘅鲜味🤤 要值得赞嘅系我哋食晒成蝶都冇食到有沙😛👍
⚫️ 豉椒炒大蚬 - HK$128
✏️ 嚟到呢度见到menu有海鲜,就叫咗呢碟试吓🤤 呢个价钱嚟讲份量都几多,而且蚬嘅size俾我哋想像中大只🤤 虽然好多人都话海鲜要清蒸先食到个鲜味,不过我觉得豉椒汁同蚬肉绝对夹😍 师傅将大蚬炒得好有镬气😋 豉椒汁都调得好惹味,辣得嚟唔会抢咗大蚬嘅鲜味🤤 要值得赞嘅系我哋食晒成蝶都冇食到有沙😛👍🏻
⚪️ 香辣牛柳粒 - HK$128
✏️ 落单𠮶阵犹豫咗阵叫咩好,伙计就推荐我哋试吓牛柳粒🤤 我哋就试呢款辣嘅😆 呢碟同样份量唔细😋 牛柳粒都切得几大粒,粒粒都肉嫩多汁而且入味,完全冇韧到咬唔到嘅情况🤤 而牛柳粒下面有几旧切开咗嘅冬菇,同样好juicy好入味😍 呢碟辣得嚟唔会呛喉,啲汁配埋白饭一齐食好夹🤤
⚫️ 生炸脆皮鸽皇 (1只) - HK$98
✏️ 想食啲肉又惊太大份食唔晒,所以就试吓呢度嘅乳鸽🤤 虽然一只都唔平,不过真系有惊喜😍 乳鸽唔系整定晒,嚟到真系辣手,热到完全攞唔起🤣 乳鸽比平时见到嘅大只少少,师傅预先将乳鸽剪开4份,方便我哋食☺️👍🏻 乳鸽皮亦都炸得好脆,唔会太油,而且好多肉😍 虽然有配埋淮盐同酱料,但我觉得乳鸽好够味,唔洗点😋
⚪️ 招牌杏汁炖猪肺 (4位用) - HK$148
✏️ 唔知点解,每次食中餐就好想饮汤😆 净系汤佢哋都有5-6款🤤 今次就试吓佢哋嘅招牌杏汁猪肺汤😆 4位用嘅汤𢳂晒出嚟都有8细碗😍仲有一大碟嘅汤渣,真系好抵饮😍 汤水奶白色,未饮已经闻到好浓郁嘅杏汁味☺️ 第一啖饮落口几甜,之后猪肉嘅咸味先慢慢渗出嚟🤤 虽然有猪肺但一啲都唔腥😚 我哋觉得呢个汤几滋润,好啱食咗咁多热气浓味嘅𩠌菜之后饮😆
⚫️ 青岛啤酒 - HK$28
✏️ 嚟得大排档,叫支啤酒饮系常识吧😆 啤酒嚟到之后伙计问系咪要两只碗,我哋谂,吓饮酒唔系用冰杯㗎咩🤔 之后店员摆低咗只碗我哋先醒觉,原来呢度系用碗饮酒😂😂 碗入面仲写住「胜」字,完完全全系饮胜🍻😆