2018-09-16 88 浏览
当奶盖同黑糖珍珠奶茶大行其道之时,尖沙咀白兰轩道悄悄地开左一间卖港式奶茶嘅外卖饮品店。地理位置唔算有利,但饮品嘅特色相信可以吸引唔少客人。丝袜奶茶一向系香港茶记嘅标志,而善茶将呢项精髓尽现,不少媒体亦曾报导📺客人可以单点港式丝袜奶茶、鸳鸯、咖啡或奶茶红豆冰等港式系列,亦可选择不同茶底加珍珠!其中最吸引我嘅系一款店长推介「普洱珍珠拿铁」。我完全想像唔到中式嘅普洱茶加咗牛奶之后到底会系乜嘢感觉。平时我最钟意嘅系伯爵茶加奶,但中式茶我自己就比较少落奶。意想不到嘅系,普洱独有嘅茶香同鲜奶混合之后,竟然有一种奇妙嘅化学作用,饮落顺滑,香气独特,难怪系店长推介!珍珠都好又有咬口,整体来讲系一杯非常出色嘅饮品!