2013-07-26
同朋友食过不少次富X的龙虾,觉得都OK,但多多少少都系同自己讲咁嘅价钱,想点jack....有朋友话彩福啲龙虾超正,同富X价钱差唔多,我心谂应该味道各样咪差唔多姐,直至上个星期同朋友去试左,完全发觉不得了!!我同朋友共2人一心谂住食去龙虾,所以只系叫左两碟小食(烧腩仔+鸭舌海硩)同一只龙虾,当然仲有啤洒啦,烧腩仔都OK,微暖偏少肥,少食多滋味,多吃好肥腻𠮶只;个鸭舌唔系唔得,少得可怜,得唔知9粒定10粒同一"汁"仔海硩,话哂都五十几蚊,好似食水深左少少...但呢种不满嘅情绪随著见到龙虾个真身一扫而空!!因朋友之前已食过,并且给我tips,这里的是比芝士更好的,我半信半疑,因为这说法是颠覆了我既定的概念,但其实我的所谓既定概念主要也是来自富X的。讲返呢只上汤龙虾,一斤多啲,卖相非常好,食落肉质非常弹牙,味道鲜甜,完全不是富X的层次!啖啖肉,非常JUICY,只有上汤先带出佢本身嘅鲜味,$78斤有咁嘅质素,赢哂!!我自己写完都觉得好似好夸,但其实又真系句句由衷,字字属实的。
题外话/补充资料:
后记:食完之后非常满足及惊喜,谂住上OPENRICE睇吓其他人有冇我咁大反应啦,点知发觉竟然冇人讲过!究竟系我口味独特,定香港人惜墨如金,抑话五毛当道...所以先决心用少少时间写呢段食评。