2021-10-18
最近多咗时间做下自己喜欢嘅嘢,第一件事当然就系了解更多关于咖啡的一切~睇完本咖啡书之后对咖啡豆嘅世界更加好奇,刚好friend子话自己想去一个coffee tour,咖啡师会话你听咖啡豆嘅分别,呢个根本就系我最想了解嘅部份!由于一班位置唔多,我哋都差不多早成个月book(所以有兴趣的朋友有兴趣都要早D inbox查询)。呢个 #夜啡游 一班大概有8个名额,一晚玩2个钟头左右,星期五举行,等大家可以happy friday enjoy the coffee☕ 成个体验会由咖啡师Alex 介绍唔同产地同烘培方法的咖啡豆,再用唔同冲泡手法畀大家感受一下手冲咖啡味道上细微嘅分别,平时去coffee shop饮咖啡多数都唔会静下心去感受咖啡,今次真系可以好认真咁从豆开始了解,场内每个人对同一款咖啡豆都有唔同嘅剖析,呢个感觉都几特别,而且作为Nutty派嘅我竟然会将其中一款fruity 豆列入当晚top 3,自己都几意外🤣无论对咖啡有几多认识或者系零认识我都觉得可以来玩,期间有任何冲咖啡或者选豆上嘅疑问都可以请教下咖啡师,呢晚我哋一次过试咗十几款咖啡豆,仲有对冲环节,真系有得食有得玩😍 呢个tou
无论对咖啡有几多认识或者系零认识我都觉得可以来玩,期间有任何冲咖啡或者选豆上嘅疑问都可以请教下咖啡师,呢晚我哋一次过试咗十几款咖啡豆,仲有对冲环节,真系有得食有得玩😍 呢个tour会定时换咖啡豆,所以keep住去都好有新鲜感~