2021-06-14 371 浏览
再访祥仔辣辣~ 尖沙咀分店装潢典雅,环境寛敞舒适,几适合同朋友聚聚,仲可以望到维港景色添!▪️辣辣招牌二人套餐 $488/2位Food story会员专享 $398/2位菜式可以拣走辣、微辣、中辣、大辣。今次就拣左微辣,对于平时唔太食得辣既我啱啱好,会有刺激 越食越麻嘅感觉,流汗真系基本。前菜1️⃣酸辣红海蜇花海蜇爽脆,配上清新爽口唔老嘅莴笋,微酸微辣很开胃呢~2️⃣招牌口水鸡鸡肉嫩滑,沾满口水汁,多种辛香料交织,麻辣惹味,好重麻油香。虽然好多红油,又唔会觉得好油腻。面头更舖满脆脆花生,略嫌鸡皮唔够爽弹。招牌菜1️⃣招牌祥仔酸菜鱼招牌菜份量十足!除左薄切嘅鱼片、酸菜,仲有芽菜、莲藕、香菇等配料。鱼肉质嫩滑,唔会太多细骨。莲藕同芽菜都好爽口,非常入味,越嚼酸菜味越岀,越食越麻,越食越过瘾,刺激又唔呛喉。2️⃣宫保虾仁有惊喜嘅一道!虾仁非常爽口弹牙!每只都裹满晶莹剔透嘅酱汁,酸酸甜甜,甜中带少少辣。3️⃣自家酸菜炒肉末配薄饼炒肉末带咸香,毫不油腻,配上爽口酸菜,口感味道丰富。饼皮薄身,带些微烟韧嘅口感。如果炒肉末可以重口味啲好啦,配埋薄饼一齐食味道偏清淡。4️⃣干锅福建椰菜花 椰菜花口感好爽脆,入味之余,食落又唔会

▪️辣辣招牌二人套餐 $488/2位
Food story会员专享 $398/2位

前菜

1️⃣酸辣红海蜇花
酸辣红海蜇花

海蜇爽脆,配上清新爽口唔老嘅莴笋,微酸微辣很开胃呢~

2️⃣招牌口水鸡

3️⃣自家酸菜炒肉末配薄饼
自家酸菜炒肉末配薄饼

4️⃣干锅福建椰菜花
干锅福建椰菜花

椰菜花口感好爽脆,入味之余,食落又唔会好油腻,仲无左呀妹最怕青味!

甜品

▪️酒酿桂花汤圆
酒酿桂花汤圆
解辣一流!质地好得意,竟然有啲似粟米羹。甜度恰到好处,入口香浓桂花味,味道毫不人工,亦带淡淡嘅酒酿香,相当润喉。汤圆竟然系芝麻流沙内馅!汤圆皮软糯,略嫌芝麻香气同桂花有小小唔夹。
  • 宫保虾仁