2016-02-04 320 浏览
今日天气又好冻,夜晚想食汤粉暖下身,是但乱入,去咗间what the pho试下。7 点钟左右入座,餐厅都已经有好多客,我同朋友点咗三碟小食同一个主食,再加一个甜品。海南鸡既肉一点都唔老,嫩口鲜甜,仲有少少咸香,鸡皮金黄发亮,若果点一点酸辣酱更滋味。火车头汤河个汤甜甜地, 但非常香浓,加上有葱花同芫茜,增加风味,另外仲可以根据个人喜好加入芽菜同青柠汁, 萝卜清甜, 完全无渣。 成碗野都很丰富,好似大杂烩咁, 有肥牛,牛柏叶,牛肉丸,牛筋等, 值得一提既系牛丸, 因为都颇为弹牙同好有牛味。猪耳扎肉配蒸粉包猪耳扎肉好特别 第一次食 扎肉加入猪耳令口感更有层次感 整体爽口弹牙 比起一般扎肉好食 而蒸粉包亦唔错 表皮好薄 晶莹剔透 透出内里满满既馅料 有肉碎 虾米 木耳等等 面层舖满葱油同花生碎 口感丰富 调味啱啱好 点少少鱼露味道更佳烧香茅猪排呢个好大一碟 猪排系厚切既 啖啖肉 而且肉质鲜嫩 食落有肉汁 配埋舖系面头既虾米葱油 既香口又可口越式千层糕一份有六件 细细地一口一件啱啱好 食落烟烟韧韧 甜而不腻 点埋椰汁一齐食 味道更香甜我系三色冰既忠实拥趸,饮落很香甜, 特别既地方佢仲加入咗红豆
猪耳扎肉配蒸粉包
烧香茅猪排
越式千层糕
我系三色冰既忠实拥趸,饮落很香甜, 特别既地方佢仲加入咗红豆同绿豆, 令三色冰的香更多层次, 唯一要改善既地方就系太多冰啦, 沟淡咗杯野。
2016-02-02