落住大雨,走到距离地铁站都十分钟路程既餐厅,虽然位置难找,但系人流依然十分旺。 —————————铺头有三层,第一层系楼面,上到去系两层餐厅,最上果层可以见到满江红大大既中式牌匾。餐厅地方阔落,坐左近窗位置。侍应马上招呼热茶,仲帮我地斟埋,服务态度好好,所有要求都即叫即到。有个小前菜,麻辣海带,都几辣下,但系十分惹味。——————————餐单里面好多传统地道既川菜,我地叫左个皮蛋豆腐做前菜, 渝洲凉面,一份茶树菇汤,大大份既水煮黄膳片。 个面好爽口,加上新鲜既青瓜丝,非常有好感,酱汁都整得好惹味。————————豆腐既豆味浓厚,个皮蛋好似温泉蛋咁 中间流心,口感好特别。 ————————-茶树菇汤个人觉得中规中矩。 正常老火汤。几多料,但系肉有点老。———————最后系大大煲既水煮黄鳝片,入面好多料,有猪红,笋,薯粉,芽菜,同埋黄膳片,大量大量既辣椒,都真系几辣下,但系十分惹味! 配埋个热黏黏既白饭就岩岩好。 ——————-整体都唔错既餐厅,系价钱偏贵,但性价比唔错,特别日子可以尼试试,非常有川菜风味。

—————————

——————————

渝洲凉面

————————
皮蛋豆腐
豆腐既豆味浓厚,个皮蛋好似温泉蛋咁 中间流心,口感好特别。

————————-

茶树菇龙骨炖汤一盅