2019-05-23 31 浏览
今日同小朋友去学野,佢一放学见到呢块车仔面牌就话要试,其实佢5岁都未食过车仔面,出面真系越来越少餐厅有得食车仔面,所以难得见到连我都好想食,即时入座。不过当然同我以前食开嘅车仔面唔一样,这间感觉很新净,亦都十分卫生,车仔面始终系我嘅儿时回忆,食既时候都觉得非常怀念。小朋友叫咗番茄汤底,拣咗乌冬面俾佢食,汤底酸酸地好开胃。小朋友钟意食芝士肠,萝卜同埋佢最钟意嘅鸡翼,鸡翼我都试过好入味,小朋友唔使2分钟已经食晒两只,证明非常好味。我自己就比较贪心,叫咗个清汤底但就叫咗好多𩠌,包括有牛筋,冬菇,萝卜,酸斋等。牛筋劲大旧,每食一啖都好似食到骨胶原一样,感觉非常满足我叫清汤因为我想叫炸酱,辣辣地好好味,食到我零舍开胃,正!除咗车仔面我仲叫多咗两款小食,第一样就系炸鱼皮,每一次食车仔面都一定要点,脆卜卜好好食,小朋友都食到舔舔脷。另外一款就系油炸鬼鸡翼,系店员推介嘅,我见几得意就试吓⋯估唔到真系好好食,外边用油炸鬼炸起,好香脆,但系入边鸡翼依然可以保持住好多肉汁,鸡肉好鲜嫩,非常有惊喜,我哋叫咗咁多嘢食,初时仲以为会食唔晒,估唔到因为我实在太耐冇食车仔面,呢个回忆令到我十分开胃,叫咗咁多嘢我哋完全

小朋友叫咗番茄汤底,拣咗乌冬面俾佢食,汤底酸酸地好开胃。

牛筋劲大旧,每食一啖都好似食到骨胶原一样,感觉非常满足

我叫清汤因为我想叫炸酱,辣辣地好好味,食到我零舍开胃,正!

估唔到真系好好食,外边用油炸鬼炸起,好香脆,但系入边鸡翼依然可以保持住好多肉汁,鸡肉好鲜嫩,非常有惊喜,我哋叫咗咁多嘢食,初时仲以为会食唔晒,估唔到因为我实在太耐冇食车仔面,呢个回忆令到我十分开胃,叫咗咁多嘢我哋完全冇浪费,竟然可以清晒佢,睇来我嘅减肥计划又要delay啦😅