📌 The Grove Taiwanese Cafe - 土瓜湾马头围道63号启岸巷子地下26-27号舖🗓(27/7) 星期三 ⏰晚上7点左右 🌐网址: https://s.openrice.com/QrbS0dMCB00~ueeoDBA💈特式:崇洁街多野食就系人都知,而家开左启岸巷子,就多左更多过江龙进驻。🥩🍖🍗🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:主要系食台式食物,牛肉面/肉燥饭等等。今日叫左佢个阿Roy牛肉面,之前都有试过佢既台式肉燥拌面同其他小食,讲吓味道先。阿Roy牛肉面 - 牛肉面面量唔算多,但𩠌量都足够,牛肉卤得好淋好入味,棉质都好食又弹牙,如果需要仲可以转面底做刀削面,个汤底带少少辣,但未至于好辣个只,正常小辣咁既级数,整体都系给予好评。台式肉燥拌面 - 之前试过佢既肉燥拌面,面底冇得转,set左系刀削面,佢个肉燥好香好入味,整体都系中上既评分。小食 - 食过花枝丸/盐酥鸡/台湾香肠/椒盐鸡翼/豆沙锅饼,除左豆沙锅饼比较出色、其他都好普通,无乜特别,如果唔系太肚饿或太想食某样野就无需要嘥钱加配,但佢个豆沙锅饼就几好食,偏薄身,唔太漏又唔太甜,有水准之作。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉
🗓(27/7) 星期三 ⏰晚上7点左右

🥩🍖🍗🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
食物:主要系食台式食物,牛肉面/肉燥饭等等。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 跟餐免费就有冷/热红/绿茶,加钱就有金桔柠檬/冬瓜茶/珍珠奶茶/奶绿,佢个冬瓜茶几好饮好香冬瓜味,问过店员系用冬瓜蓉冲出嚟,但个样有d似啤酒🍺🤣。

🍽环境:店舖新开无耐,所以大部份野都仲系好新净。但枱就唔多,得2人/4人格各3张,但都唔算窄,正正常常,但有d位对正个冷气出风口,吹到头都痛。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:员工服务好好,好有礼貌,但落单次次都有少少甩漏,虽则唔系咩大错误,例如唔记得转面底/唔记得走葱/唔记得走冰等等,但差唔多每次都有呢个情况出现。

💰💸价钱:2个人加左1个小食及埋配2杯特饮,埋单系$193,食到呢个质素既牛肉面,我觉得系合格,唔算抵食亦唔算太贵。

🐲💬总结:如果佢d野唔好食,就算我住得近,都唔会去食几次,我本人觉得佢主食阿同饮品做得比小食好,如果唔大食或唔太肚饿,建议就咁食主食加个饮品会比较化算。
阿Roy牛肉面
阿Roy牛肉面(刀削面底)
椒盐鸡翼
冬瓜茶
2022-07-27
阿Roy牛肉面
阿Roy牛肉面(刀削面底)
冬瓜茶