2020-05-14
在港岛区返工嘅朋友,经常要食贵野,真系食到人都穷。直到最近有朋友同我介绍,话喺北角有间好好食嘅台湾野,决定要拜访一下。餐厅位于炮台山站附近, 5分钟行过去就到。去到已经见到人头涌涌,好多人系出面排队,就知冇介绍错。餐厅布置得好有台湾九份嘅感觉,瞬间我哋已经将精神放喺食物上面。百香果红茶:好重热情果嘅味道,最啱食炸物嘅时候配上一份清新嘅味道冬瓜柠檬:冬瓜柠檬比较酸甜,钟意饮酸味味饮品的朋友不能错过!怀旧卤肉饭(小) 卤肉饭嘅份量非常恰当,啱晒钟意食轻食嘅朋友,然后可以嗌多一些小食。卤肉肉粒非常大粒,充满台湾的原味道,非常滋味红烧牛筋牛腩面: 牛腩面份量非常大碗,而且牛腩都非常多。牛腩肉汁一咬就释放,感觉到系煮咗好耐嘅牛腩,非常入味。而且面质都几弹牙,汤底都非常浓郁。酥炸花枝丸: 酥炸花枝丸外皮十分脆口,新鲜炸出嚟嘅花枝丸真系非常好食!里面嘅墨鱼丸都好弹口,而且份量都几多酥炸鱿鱼🦑我自己本身好怕食好硬嘅鱿鱼,感觉会好难消化。但系呢度嘅鱿鱼非常弹牙,唔会炸到干晒。见到好多人都有见到呢个九份芋圆: 同传统嘅台湾芋圆甜品一样,有豆腐花,仙草(类似凉粉的东西),同埋三款芋圆。我和男朋友两人都只是食
卤肉肉粒非常大粒,充满台湾的原味道,非常滋味
红烧牛筋牛腩面: 牛腩面份量非常大碗,而且牛腩都非常多。
牛腩肉汁一咬就释放,感觉到系煮咗好耐嘅牛腩,非常入味。
而且面质都几弹牙,汤底都非常浓郁。
酥炸鱿鱼🦑我自己本身好怕食好硬嘅鱿鱼,感觉会好难消化。
我和男朋友两人都只是食了一碗,因为非常大碗😱 芋圆得好味❤️食完正餐食甜品啱啱好
整体而言,觉得这间餐厅的食物非常滋味,份量非常大份。
绝对是属于港岛区价廉物美的餐厅,性价比非常高。内里的间隔比较细小,的确是一间小店,
建议需要尽早排队。为咗美味嘅食物,排一阵队都值得嘅🙆🏻♀️