2020-09-06
限聚令调整到只可以两个人一枱食饭,于是约朋友去奥运一带行街兼食野,行过哩间餐厅见到都几多人等外卖,于是朋友就话不如哩间,我地好好彩,一入去有两个卡位,卡位甚有特色,设计成泰国的人力嘟嘟车一样,灯光闪闪,别出新面,而店内都挂著好多泰国特色物品,感觉被泰国风情所围绕住。睇下餐牌点餐,我地叫左个去骨猪手煲、冬阴功鲜虾肉碎炒饭、椰青海鲜焗饭、火龙菓芝士沙冰、加咸柠檬梳打水,食物出得好快,朋友杯火龙菓芝士沙冰成杯紫红色,面头有一团白色忌廉状的物体,应该是忌廉芝士,朋友话火龙菓好甜,混埋咸咸地的忌廉芝士味道都几特别。去骨猪手煲既猪手焖得好琳,D肉放落口完全唔洗咬都会松开,皮的部份完全无脂肪,同样好琳好软滑,我食唔停口。冬阴功鲜虾肉碎炒饭好大碟,我分左一半比朋友享用,原本仲奇怪点解无虾系当中个名会叫鲜虾肉碎炒饭?但当食到底时先发现宝物沉归底,个饭虽然叫冬阴功,餐牌上无辣椒图案,仲以为应该唔辣,但食落系有小小辣的。椰青海鲜焗饭,饭当中有好多嫩滑既鱿鱼条,饭面有两只青口加两只无壳既虾,方便食用,而椰青内的饭加左椰浆混和,食落甜甜流流。食饱饱未到九点,同朋友系店内打卡先埋单。
食饱饱未到九点,同朋友系店内打卡先埋单。