在铜锣湾避风塘坐著艇仔叹海鲜记其实去呢度食野都系去年既事,一直好想再去,希望写了分享后,会有朋友再陪我去食啦!旧年睇TVB介绍避风塘港式船家风味菜,一向钟意新奇既野的我马上吹鸡去食,当时可能TVB岩岩做完节目既关系,订位要成个月前先订到呀!佢既位置就系铜锣湾世贸中心对面,避风塘位置,去到就会发现好多指示,一D都唔难揾人齐啦!就CALL船家来接我地,热情既呀姐马上就撑住艇仔接我地啦!好兴奋呢!呀姐讲野比较豪气,斯文既朋友要有点心理准备,不过佢系绝对系热情同埋好人既姨姨呢!呀姐撑左大约5分钟左右,就到佢地既大本营啦!在摇曳的小艇内遥望过去 ,其中一只艇系专用作厨房,厨师都著上了整齐既制服,好似把成个厨房搬左上艇,有D商业化,呢点我系有DD失望呀,因为我期望既系食风味。艇仔食野,基本上无咩选择,佢地系你BOOK位时会问定你食咩我地BOOK左个四人套餐,$1400左右,你可以之后加$转换一些菜式白灼基围虾,新鲜既野实好食,又够大只,正避风塘炒蚬,都几大只,好JUICY,够热!白灼粉肠,呢样野系我朋友指明要叫既,不过我唔系好钟意食内脏白灼鱿鱼须,朋友指定要叫既另一样小食,话系童年回忆,我觉得淡淡

在铜锣湾避风塘坐著艇仔叹海鲜记

艇仔食野,基本上无咩选择,佢地系你BOOK位时会问定你食咩

白灼基围虾,新鲜既野实好食,又够大只,正
避风塘炒蚬,都几大只,好JUICY,够热!
白灼粉肠,呢样野系我朋友指明要叫既,不过我唔系好钟意食内脏
白灼鱿鱼须,朋友指定要叫既另一样小食,话系童年回忆,我觉得淡淡的食左一条就无再食啦
避风塘炒蟹

菜单之上已包括在内,所以不用以时价计算

两只标准分量之膏蟹,分量足够四人享用

上枱时闻到阵阵飘香,食落大啖大啖肉,正呀!
果皮蒸九孔鲜鲍鱼
大大只,咬落口感爽口弹牙,个汁好清甜,都系果句,海鲜既野,新觧就是王道
TVB呀SO高度推介既脆嫩甜美的韮菜花

迪迪平时系唔食韮菜既,因为阵味太劲,但呢碟脆嫩甜美的韮菜花,令我对韮菜有新既感受,呢碟野唔平呀!不过条条绿油油,连呀SO都话系全香港最好食既,你一定要试
避风塘烧鸭腿河

个汤底好好味,D河粉系用手切既,而且唔油,成碗连汤一野比我KO左,呢碗系我食过最好味既河粉
避风塘艇仔粥

系艇仔梗系要食艇仔粥,啖啖香浓既鸭味,(无错,系鸭味),入面咩都有D,如火鸭、叉烧、猪脷、鱼片葱花等等厨余放进去似的,唔系平时食既艇仔粥,不过真心觉得好味,朋友就唔系好接受到,不过呢度食野系食风味呀!唔好比较啦!
好完美既一餐,付款后呀姐就撑艇送我地返去,如果有外国朋友来探你,带佢去感受下小港风情呀,佢一定会好开心呀!

4位用全包套餐收费$1400、免艇租 $300 (1小时45分钟)可以自由更改餐点,要预早预订,不设即点即煮服务。

多谢收看

2014-12-02