2018-04-04
眼见同胖侣嘅周年纪念日迫在媚捷,正费煞思量紧去边度食饭之际,竟然俾我发现到呢间位于铜锣湾嘅海景铁板烧,格调之高雅正中我嘅下怀,毫无悬念立即卜突。餐厅位于登龙街口既一幢新大厦入面,The V point既28楼,新大厦就连下面个lift lobby都特别前卫,一上到去打开lift门更加不得了,个Reception grand得嚟又有型格,有型格之余又不失高雅;入到去铁板枱𠮶边更加不得了,面对住一个打开咗褶门既balcony,下面系180度既无敌海景,喺一个咁既环境之下食呢一餐周年纪念日饭,酒不醉人,人自醉了。嗌咗两个set dinner,贪佢样样都有啲,首先嚟既系季节精选前菜,最左手边既系浜头渍鲑鱼鼻头,咁刁钻既部位都系第一次食,口感介乎牛筋同猪耳之间,味道酸酸甜甜,够哂开胃;中间既系胡麻豆腐,个豆腐非常独特,有浓郁既芝麻香之余又有少少立糯既口感,个口感有啲似cheese cake,真系估佢唔到豆腐能够有呢个口感;白饭鱼玉子,微甜既日本玉子同白饭鱼既味道都好夹,前菜都经已咁精彩,令我对随后既更加满心期待。精选刺身三款,分别系牡丹虾,针鱼同埋左口鱼;喺牡丹虾上面仲有白虾同经过烘烤嘅樱花虾,
精选刺身三款,分别系牡丹虾,针鱼同埋左口鱼;喺牡丹虾上面仲有白虾同经过烘烤嘅樱花虾,牡丹虾颜色艳红,爽口弹牙,肉身胶质颇重,虾味浓郁;白虾肉质甜美,夹埋烘得香脆嘅樱花虾,吊番出牡丹虾嘅鲜甜,甚有层次;针鱼属于高级刺身用鱼,生长于北海道既冷水区域,肉质结实弹牙,味道非常鲜甜,油分唔会太多;左口鱼肉较结实,鱼油不及鱼边丰富,但胜在鲜味甘香,刺身伴菜有鸡冠草同四季红等,系高级日本餐厅常用既伴菜,蕴含多种丰富的矿物质与营养,多吃有益。
南非鲍鱼伴生海苔蟹肉汁,眼见南非鲍鱼煮之前喺铁板上激烈扭动,𠮶一份新鲜令人磨拳擦掌,鲍鱼个子不少,都要分成五六啖先至食得哂,松叶蟹肉汁清清地,加上面头蟹子既咸鲜提味,味道啱啱好。
大虾配山葵忌廉汁,大虾烧得香脆,十分新鲜,厨师用埋虾头既虾膏,捞埋少少日本酱油调味,再均匀蘸满虾身,本身经已惹味非常,点少少山葵忌廉汁,又系另一番风味。
地蛤清酒煮, 地蛤系一种比较大只嘅蚬,肉质肥厚,满溢鲜美,蛤肉既味道十分鲜甜,以清酒煮味道十分相配。
日本水果蕃茄沙律,喺海鲜同和牛之间有呢个清新既沙律作为间场,餐厅选用静冈县嘅蕃茄,静冈蕃茄皮厚瓤少,有质感,味道超甜香,有丰富既维他命C ,更有抗氧化同美白等作用,沙律既调味系山葵酸汁,令人生津,为稍后既和牛作出一个好好既序幕。
日本宫崎A5和牛薄烧 / 厚烧伴温室野菜,称得上「宫崎牛」要通过脂肪、肉质同霜降三项审查,全部都系A4或者A5级先至可以称为「宫崎牛」;日本和牛分成A、B、C三个等级,A、B、C既分节即系喺分切,修清既时候,留下最多可以食用精肉既多寡,越多既就系A级;再由油花判断分为1、2、3、4、5等5个等级,5级就代表雪花油脂系最均匀最细致既,所以A5系日本和牛之中最高级既等级。和牛油花雪白,可以食到油脂独特的香气,恰到好处既霜降化身成令人惊叹既入口即溶肉质,再加上煎香后香气四溢,食欲再也按捺不住了,无论伴以炸蒜片或者系香草海盐都一样美味,这就是A5级既实力。
白饭鱼苗姜粒炒饭,赤面豉汤,新香物牛蒡渍黄萝白醋渍蒜头,饭粒炒得粒粒分明,选用既日本米口感烟靭,加埋鱼苗同埋姜粒既香味,呢一个作结既淀粉质令人满足;新香物系牛蒡渍,黄萝白同醋渍蒜头,攞嚟𩠌饭一流。
最后甜品系抹茶布甸,上面铺咗少少金薄,更添贵气,抹茶味十分浓烈,自问系抹茶控既朋友可以嚟试吓㖞。
喺今时今日,铁板烧开到成行成市嘅年代,能够有一间嘅食物有咁高质素,仲要有个180度海景嘅相信唔系咁易揾,放下日间的追追赶赶,同摰爱嘅人一齐共晋晚餐实属每日嘅小确幸。