2019-03-16
因为男朋友钟意食台湾牛肉面,所以我哋都会周围去试牛肉面。好耐之前喺六両三入选Openrice 最优秀尖沙咀开饭热店已经心郁郁想去食,不过见食评话要排成半个钟,当然要等热潮过去先去食。难得前两日有得准时放工,就嚟食噜!大约六点半嚟到,小店已有八成满位,好彩我哋早到,如果唔系,可能要排队!我哋目标好明确-食牛肉面,所以就算见到其他食客嘅鲁肉饭好似好吸引都无改变主意。我叫咗川味红烧牛筋牛肋条面(粗面)。一上枱,就即刻饮啖汤先,果然真系无味精!牛骨汤底有浓郁牛肉同淡淡嘅川辣味,一啲都唔咸,相信真系用咗天然食材!牛筋份量唔少,有成三大旧,腍得嚟仲有少少烟韧,啖啖骨胶原,口感十足!牛肋肉都唔错,几松化!粗面同个汤底好夹,因为个面好有咬口,又挂到汤,所以每啖面都有牛味!男朋友就食咗川味红烧半筋半肉面(细面)。相比我嘅牛肋肉,男朋友嘅牛腱仲松化!我试咗一片,啲筋嘅纹路好均匀,连埋啲肉,完全系入口即化!小食方面,我哋食咗皮蛋豆腐。豆腐整件上,分量十足。个汁都几特别,有少少似日式大阪烧汁,成个配搭好好味!饮品都有惊喜,我哋叫咗冬瓜柠檬茶。个黑糖味好出,但又唔会好甜。配上柠檬好清新,完全估唔到冬瓜茶同柠檬呢
饮品都有惊喜,我哋叫咗冬瓜柠檬茶。个黑糖味好出,但又唔会好甜。配上柠檬好清新,完全估唔到冬瓜茶同柠檬呢个组合咁夹!
到我哋走嘅时候大约七点半,餐厅外已经有一条约十人嘅人龙,原来都仲人气满满!好彩我哋早到先唔使排队。