自从开通左南港岛线后,入香港仔/鸭脷洲就方便好多~ 同家人行完山就黎到西邨街市觅食,估唔到系街市一楼中有间干净企理既大排档,有齐海鲜/中菜/泰菜/潮州野食,仲有新加坡风味既白胡椒蟹食,呢餐有惊喜呀😍餐厅设有室内外座位,装潢以蓝白色为主,几有地中海风情。虽然餐厅位于街市顶楼,但系干净卫生,地方宽敞,用餐环境舒适。♢ 🦀招牌白胡椒蟹 $598我地一行四人都想试招牌菜,果然好正🤤 上菜时铁板发出滋滋声,一斤半重既菲律宾大肉蟹新鲜热辣辣送上🔥 我地著定围裙,望住店员淋上白胡椒汁,烟雾缭绕,香气四溢!厨师好贴心咁将蟹钳破好壳,好轻易就可以食到肥美鲜甜既蟹肉,而且挂满酱汁,微辣既白胡椒味道非常惹味!就算唔食辣都可以轻易carry到~ btw D酱汁咁正唔好浪费,我地叫左几个白饭,用黎捞饭一流!♢ 金沙鲜鱿 $128黎得大排档当然要叫有获气既小炒啦~ 呢碟金沙鲜鱿十分推介!炸粉唔会过厚,香脆可口,鲜鱿爽口弹牙~ 配上金沙咸蛋黄酱咸咸香香咁,好香口!♢ 泰式烧鸡(半只) $138即叫即烧,够哂新鲜热辣辣~ 鸡皮烧至金黄色,带有少少焦香,呢种口感劲正!鸡皮香滑脆身,保持到满满肉料,点埋附送既泰式辣酱更加

♢ 🦀招牌白胡椒蟹 $598

♢ 金沙鲜鱿 $128

金沙鲜鱿

♢ 泰式烧鸡(半只) $138

即叫即烧,够哂新鲜热辣辣~ 鸡皮烧至金黄色,带有少少焦香,呢种口感劲正!鸡皮香滑脆身,保持到满满肉料,点埋附送既泰式辣酱更加香口惹味!咁好食其实叫半只唔够分,4个人叫一只应该会充足D~
泰式烧鸡
泰式烧鸡

♢ 马拉盏炒通菜 $88

经典泰式小炒,大量XO酱绝不手软,咸香惹味!通菜新鲜爽脆,送饭一流。
马拉盏炒通菜

♢ 蓝妹啤酒(大支) $36

呢度咁好气氛饮返杯先~ 酒水价钱都合理,仲配有战斗碗饮酒,好有港式风味!

♢ 青柠梳打 $25

简单一杯青柠梳打清新解渴,怕辣蟹可以点返杯~

♢ 晚市茗茶 $10/位

开茶会收茶钱,另有加一服务费。店员服务唔错,会主动添茶换碟。
  • 马拉盏炒通菜
  • 招牌白胡椒蟹