2021-05-24
之前一直都想试下食印度菜,今次就黎到上环呢间印度皇一试🇮🇳餐厅空间好宽阔,中午过黎采光好好,坐系窗边望下街景,听住印度歌曲,别有一番风味呢。原本仲担心印度菜会唔会好辣,但整体食完又唔会呢,不过就系偏浓郁味,重口味嘅朋友好适合呢😎叫左个Lunch嘅2人餐 (368/2位)🔸香炸鸡柳鸡柳嘅炸皮同日常食开嘅味道唔一样,原来系有印度香料腌制过,鸡肉嫩滑得黎,仲有少许嘅蔬菜丝,令口感更加多重。另外仲有2个酱料可以增添滋味,一个系酸酸甜甜嘅味道,一个就系有辣味嘅,可以一次过感受唔同味道😜🔸烤三文鱼以铁板形式嘅烤三文鱼,上枱时热辣辣胃口大开呢。店员仲会加入少许柠檬汁,令三文鱼更加清爽。三文鱼好大块,相信3个人食都无问题,最钟意嘅佢嘅三文鱼外皮,好脆身呀🐟🔸印式烩茄子茄子大大块,加入左香料腌制超入味,食落好浓郁。另外仲有芫荽同芝麻点缀,配饭嘅话超落饭呀🍆🔸椰汁咖哩鸡因为唔系好食得辣,所以餐厅有特意调整下个辣度,好贴心呢。鸡肉同样好嫩滑,除左可以配饭,用黎蘸烤饼食都更惹味呀😋🔸薯仔烤饼上枱时比佢个size惊喜左,一开始以为系平时食开个种。原来系咁大块,食落嘅口感都唔同,比较脆身又带点烟韧,配咖哩一流呀~
叫左个Lunch嘅2人餐 (368/2位)
🔸香炸鸡柳
🔸烤三文鱼
🔸印式烩茄子
🔸椰汁咖哩鸡
🔸薯仔烤饼
🔸香辣松化胡椒饼 $21
店员一开始仲好好送左呢个前菜比我,胡椒饼都几重胡椒味,食落脆卜卜。配上面头嘅蕃茄以及蔬菜,当开胃小菜都好有特色
🔸印度黄饭 $48
除左可以食白饭,都不放试下地道嘅印度皇饭辣。用嚟盛载嘅器皿好有印度风格,米粒嘅size较细长,食落好干爽,入面仲有青豆、粟米等🍚
🔸青柠梳打 $23
食辣野当然唔少得饮冻野辣,大大杯青柠梳打十分解渴呢🍸
🔸芒果酸奶 $27
呢间嘅饮品都好大杯,芒果酸奶上仲有少少嘅拉花,饮落好浓郁嘅芒果味,不过个人就觉得甜左少少,如果用嚟解辣都唔错呢🥭