2024-11-22 321 浏览
有时对香港啲懒高级餐厅都真系有啲疲累,反而会想食返啲地道啲嘅大排档,今日趁住有朋友搭高铁落嚟,就特登预早book咗官涌市政大厦熟食中心呢边嘅新肥泉海鲜大排档。以前喺呢头返工嘅时候都已经成日嚟食晏昼,有时野收工都会同同事一齐嚟,不过始终太耐都冇嚟过啦,今次有机会,梗系要返嚟帮衬吓啦,横掂朋友喺高铁𠮶边行过嚟都唔算远。呢度人气真系劲高,上到嚟之后完全坐满人。嚟得大排档就梗系要叫啲有镬气嘅嘢啦,餐牌好多选择,我哋就决定一日拣一样,我首先要咗虾酱通菜炒鲜鱿,虾酱劲香,真系一上枱就已经流晒口水,先有嘅份量亦都好多,通菜炒埋真系一碟劲惹味嘅小菜。朋友就话想试吓黑椒薯仔牛柳粒,佢话呢样系佢印象中香港嘅地道美食,薯仔外脆内软,牛柳粒完全唔鞋,黑椒味够浓,酱汁甜甜地,朋友一路食一路点头话好味。由于今日天气突然间转凉,我哋都决定叫返个汤暖吓身,最尾就决定咗要蕃茄新鲜鱼薯仔汤,鱼汤好鲜甜,加埋啲薯仔,令到我哋都好饱肚,呢一餐唔使嗌粉面饭亦都已经好饱好满足!