2011-07-02
第一次打食评,就俾左呢间日本餐厅。琴晚同朋友到尖嘴,睇地图话N1出口最近。到左N1出口之后,我同朋友开埋google map 黎定位都揾唔到间野响边不过问左几个人,先知个位置响边。其实间野个位置都几吊脚。入左间铺头,见到好古朴既风格。有d日式地道既感觉,唔似得商业化左既日式餐厅,装潢豪华。一入到去,老板就好热情咁招待我地,态度一流虽然在坐唔算好多人,不过我去果阵大约七点。到八点果阵就已经满座,而且有人出边排紧队。所以七点几去到间野度就ok。我点左吉列猪排咖哩汤底乌冬(类似呢个名)朋友就点左个Ginger Pork Rice我地仲要左客饺子朋友果个 + 饺子唔洗十分钟就上菜碗乌冬就大约十五至二十分钟题外话:老板落单果阵日文、英文相间咁同我讲野;个感觉几奇怪,但又几亲切入正题喇饺子:★★★★☆饺子好香好惹味虽然得几旧,但表皮暖柔,饺子皮底有d脆,个馅咸咸地又带点香淳既味道真系几好味乌冬:★★★★★吉列猪排皮脆肉软而且d肉唔似平时食开果d咁结实有d软但又不实结实既感觉简直一流乌冬同自家乌冬果d有得挥够滑嫩,又爽口,相当不俗至于个Ginger Pork Rice我无试过,又无同个朋友share
琴晚同朋友到尖嘴,睇地图话N1出口最近。
不过问左几个人,先知个位置响边。
其实间野个位置都几吊脚。
入左间铺头,见到好古朴既风格。
有d日式地道既感觉,唔似得商业化左既日式餐厅,装潢豪华。
一入到去,老板就好热情咁招待我地,态度一流
虽然在坐唔算好多人,不过我去果阵大约七点。
到八点果阵就已经满座,而且有人出边排紧队。
所以七点几去到间野度就ok。
我点左吉列猪排咖哩汤底乌冬(类似呢个名)
朋友就点左个Ginger Pork Rice
而且d肉唔似平时食开果d咁结实
有d软但又不实结实既感觉
简直一流
乌冬同自家乌冬果d有得挥
够滑嫩,又爽口,相当不俗
至于个Ginger Pork Rice
我无试过,又无同个朋友share
所以就俾唔到comment
overall黎讲,虽然食左成旧水
不过我食得好饱(直头食唔晒),真系值得推介
唯独有两个问题:
一) 汽水好鬼贵,成$15罐
二) 地方几吊脚,真系要预早少少揾一揾