2021-08-08 1932 浏览
Lex Coffee西环坚尼地城卑路乍街100号地舖招牌波士顿龙虾意大利面 (set) $198嚟之前喺网上见到卖相好吸引嘅龙虾risotto 本来已经谂住叫 点知lunch set有呢款差唔多嘅选择 一样价钱但系包埋前菜同饮品 即刻转左軚前菜可以拣是日餐汤配十谷面包又或者沙律 我就拣左前者 一小块嘅面包 脆身 微热 上面落咗橄榄油 餐汤系洋葱大蒜汤 感觉蒜味唔重 特别在于”汤”嘅口感同味道似系流质嘅薯蓉 我觉得好好饮面系我中意食嘅扁意粉 配茄汁肉酱类嘅sauce 一两粒车厘茄伴碟 主材料龙虾足料 半只开边龙虾 跟龙虾头同去咗壳嘅蟹钳 应该事先整松咗龙虾身 好易落刀去壳 龙虾肉嫩 亦食得出炙烧过嘅味道 咁啱近期食过几次龙虾 比较之下即刻feel到佢嘅质素餐饮方面 我就+$15 upgrade咗做latte 如果你想拣mocha或者signature嘅art coffee呢啲lunch set menu无嘅option 就需要另叫呢个价食到有龙虾做材料嘅set 仲要系有水准 性价比算系唔错慢煮纽西兰草饲羊4支骨羊架配紫薯蓉佐日式烧汁 $238呢份main course唔喺lunch se
Lex Coffee
西环坚尼地城卑路乍街100号地舖

招牌波士顿龙虾意大利面 (set) $198

慢煮纽西兰草饲羊4支骨羊架配紫薯蓉佐日式烧汁 $238
呢份main course唔喺lunch set嘅选择 纯粹喺当时想食羊架就叫咗
羊架有4支 肉质几肥美 火喉控制得几好 口感唔错 有少少羊骚味但系唔算重 我欣赏佢嘅系觉得羊肉本身嘅味道已经几出同好食 唔需要靠过多嘅调味 另外配羊架嘅酱汁都几特别 食唔出具体系咩 但就同羊架几match
主要伴碟嘅有份量唔少嘅紫薯蓉 呢种配法应该都唔常见 我个人对紫薯无特别喜好 反而伴碟嘅几粒车厘茄就几啱我 又甜又够温度 好开胃 至于另外几条卖相同味道似系豆角嘅就几爽口
我试左呢间coffee shop嘅两个主菜 同样觉得有相当质素 慕名而嚟饮咖啡嘅朋友 可以考虑系埋呢度叹返满足嘅一餐
午餐
  • 龙虾意大利饭