2022-09-25
铜锣湾无老锅出晒名嘅台湾过江龙,为左唔想打极都冇人听的订位电话,我吔就响OpenRice㩒个制订枱,结果等左成三个月卒之轮到我吔,真系一枱难求,令人非常期待!首先讲下呢度台式服务真系与别不同,无老锅式服务比港式打边炉果种「冇服务」简直系天渊之别,比起海底捞果种中式服务的矫情显得更亲切,训练有素得来,却又洽度好处,令客人感觉舒服。汤底方面只有辣和不辣两款,正是没有选择就是最好的选择。我地拣左唔辣嘅面包豆腐白汤锅,虽然汤底是按人头收费,但面包豆腐、鸭血是无限量添加的,还好!面包豆腐白汤锅汤底真系超捧捧,面包豆腐吸收汤底真系食上瘾,一句说话黎形容就系:「好食!」。我地仲叫左其他台湾直送的食材,值得一提的是无老锅的𣲙淇淋豆腐,甜甜地又软绵绵,应该叫绵花糖豆腐会贴切啲!封门柳&牛王喉封门柳有牛味,牛王喉渌一渌十零秒超爽!老油条浸汤一流,岩晒我呢啲老油条招牌手工三色滑瑶柱滑系我的最爱!Black Albert Yip黑柏叶口感爽弹有𡁻头!炸腐皮超好食的炸腐皮,钟意豆类制品人仕必试!鹅肠
面包豆腐白汤锅
封门柳&牛王喉
封门柳有牛味,牛王喉渌一渌十零秒超爽!
老油条
浸汤一流,岩晒我呢啲老油条
招牌手工三色滑
瑶柱滑系我的最爱!
Black Albert Yip
黑柏叶口感爽弹有𡁻头!
炸腐皮
超好食的炸腐皮,钟意豆类制品人仕必试!
鹅肠