2020-09-22 173 浏览
今晚去咗坚尼地城食晚饭。西营盘越嚟越多好野食,而我就比较钟意Lex Coffee 依间高雅嘅餐厅。食物、甜品好食不特止,饮品选择都好丰富。今晚就食咗以下美食:慢煮西班牙八爪鱼先点咗个小食当前菜品尝。真系唔知八爪鱼都可以用慢煮嘅方法处理,食落都几好味。再加埋脆脆嘅法包片,用佢嚟当前菜,果然无拣错。招牌安格斯高级肉眼牛扒(10盎士)首先想讲嘅系10盎士份量刚刚好,唔会太多食到滞,又唔会太少觉得唔够喉。依份肉眼扒超好食,叫咗5成熟,肉嫩味香。厨司简单地洒上盐,唔使任何花巧调味,再加埋配菜嘅薯仔、蒜头、沙律菜同荞头仔,CP值爆晒表。龙虾意大利饭我次次食risotto,食到尾好多时都觉得好滞好腻,今日食依个龙虾意大利饭完全无依个感觉。risotto好味,龙虾更正。龙虾肉爽弹、仲有只拆哂用嘅大钳添。以为食完?反转个龙虾头,仲有好多虾膏。正到爆。冰摇玫瑰茶点依杯饮品嘅时候,问咗店员会唔会另加咗糖,店员回覆指依款饮品系用咗玫瑰蜜。咁嘅话当然系最好唔好减其甜度啦。嚟到发现,唔系我好惊嘅超甜味,甜度适中,而且好好玫瑰味,简单得嚟又好饮。