2022-01-29
Wako Sake Labo • Sushi嘅装修同传统嘅日式餐厅唔同,感觉新潮型格。除咗有健康轻食仲有Omakase。今次试左佢个料理套餐先。餐厅周围放左一d柜,柜上放左d日式食品,啱晒日本腔!呢度采用半自助形式,食客可自行到收银处拣食物和付款。收银处有冻柜和暖柜,分别放了冷盘和热盘。见食物有用保鲜纸包住,感觉卫生。👍🏻同朋友分别嗌咗一个四品同埋五品料理套餐。套餐包餐汤同白饭。其中一款加$12转左藜麦椰菜花饭,再加$25嗌个朱古力蛋糕。饮品牌款式选择几多,有咖啡又有酒,正苦恼拣咩野饮好,店员推荐我试下「酒粕咖啡」。佢话佢哋呢个咖啡系全港首创。见佢讲到咁就一于加$55嗌杯热嘅试下。四品料理套餐自选2款冷盘同2款热盘五品料理套餐自选2款冷盘同3款热盘我地share黎食。共4款冷盘:蒜味蕃茄沙律芝麻汁菠菜沙律大虾芒果黑醋沙律藜麦羽衣甘蓝拌柚子汁沙律共5款热盘:日式唐扬炸鸡吉列三元豚盐烧鲭鱼和风味醂茄子虾金栗银杏慢煮鸡肉🔶蒜味蕃茄沙律蕃茄冰凉又多汁🔶大虾芒果黑醋沙律虾新鲜,配水果芒果酸酸甜甜,味道不错🔶钟意食羽衣甘蓝所以嗌左藜麦羽衣甘蓝拌柚子汁沙律羽衣甘蓝爽脆,入面重有酸甜多汁蕃茄仔配上大量
呢度采用半自助形式,食客可自行到收银处拣食物和付款。
四品料理套餐
自选2款冷盘同2款热盘
五品料理套餐
自选2款冷盘同3款热盘
我地share黎食。
共4款冷盘:
金栗银杏慢煮鸡肉
🔶蒜味蕃茄沙律
蕃茄冰凉又多汁
🔶大虾芒果黑醋沙律
虾新鲜,配水果芒果酸酸甜甜,味道不错
🔶钟意食羽衣甘蓝所以嗌左
藜麦羽衣甘蓝拌柚子汁沙律
羽衣甘蓝爽脆,入面重有酸甜多汁蕃茄仔配上大量藜麦,柚子汁味道清新,食完感觉轻盈又健康。
🔶日式唐扬炸鸡和吉列三元豚分别奉送酱汁供调味。两者唔会炸得太干身。
吉列三元豚外层吉列炸得香脆。
🔶盐烧鲭鱼鱼够新鲜,食到鱼嘅鲜味,而且唔会太多骨。
🔶和风味醂茄子虾
虾放在厚切茄子上
外型很像军舰寿司
创意满分!👏🏻👍🏻
茄子够腍又入味,和虾同吃更添口感。
🔶我钟意食栗子就嗌左「金栗银杏慢煮鸡肉」。
栗子够腍够粉;鸡肉十分嫩滑而且鲜甜。
🔶最想赞一赞藜麦椰菜花饭 ,几好味👍🏻 椰菜花唔会好大阵草青味,整成碎粒,加上藜麦混在一起吃,好有口感而且感觉十分健康,自我感觉良好😃👍🏻。
🔶酒粕咖啡
味道好甜,酒粕中和了咖啡嘅苦味。
边饮咖啡边吃朱古力蛋糕,为这顿饭划上完满句号。