2020-12-08
最开心莫过于收工同朋友去Chill下!😝前阵子行开行埋铜锣湾,顺手接老友收工~今次我哋就去咗食新派西班牙菜馆"Tapa Room",睇网上评价不俗,于是就好奇去下!▲一坐低就点了一大堆,太肚饿!(笑)✦ Octopus Carpaccio慢煮八爪鱼片,啲肉几嫩口,一啲都唔韧,加埋蕃茄碎及香菜,几开胃。✦ Foie Grass Lollipop嚟到呢度一定要食呢一款鹅肝小食!整到好似珍宝珠咁,一口一粒,食用方便!😍呢个小食外层系鹅肝蓉,中间系一粒鹅肝,点住花生碎食,口感丰富!鹅肝浓郁又咸香,佐酒一流!✦ Tuna Carpaccio吞拿鱼腩烧到半生熟,肉质肥美,外层仲脆脆地,入口即溶!配上甜醋,味道清新,不错!✦ Padron Peppers 青椒简单加粗盐炒香,青椒甜甜地,粗盐仍保持颗粒状,食上口有咬口,不错。✦ Iberico Ham Croquetas呢款加咗火腿嘅可乐饼, 外皮炸得好酥脆,入口系软绵嘅薯蓉,热食真系正爆!✦ Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy 经过慢煮及香煎,黑毛猪鞍个口感真系一流!咬上口「
前阵子行开行埋铜锣湾,顺手接老友收工~今次我哋就去咗食新派西班牙菜馆"Tapa Room",睇网上评价不俗,于是就好奇去下! ▲一坐低就点了一大堆,太肚饿!(笑)
经过慢煮及香煎,黑毛猪鞍个口感真系一流!咬上口「索索」声,但肉质Juicy唔干柴!另外,我劲钟意佢个酱汁,加咗西班牙嘅Sherry Vinegar,酸酸甜甜,可以减咗猪鞍及炸薯粒嘅油腻感。
呢款系清酒煮蚬嘅朋友!不过落咗柠檬及香草煮,味道比较清新!值得一赞系啲蚬肉好肥美,啖啖肉好过瘾!🤤 ▲店内有可爱嘅食鬼图案,玩味十足! ▲可以在Bar order各式美酒。 ▲我跟朋友对Tapa Room基本上都几满意!另外,呢间店装潢超eye catching,门口装有一重重镁光灯条,闪到爆灯,远远都唔怕望唔到!😂