2024-08-28
话说见到坚信号同天仁茗茶联乘,已经觉得几得意,于是今日就同屋企人去try try。今次crossover带嚟好有创意嘅茶饮、茶汤饭以及小笼包,本人系全部食晒嘅!先讲讲系人都钟意嘅小笼包先啦,今次呢个叫「人参乌龙鸡髀肉小笼包」,用咗天仁嘅人参乌龙茶制成外皮,所以小笼包颜色系呈深啡嘅。肉馅由平时嘅猪肉变成嫩滑鸡髀肉,仲有少量人参,感觉冇咁肥之余仲好养生😂。之后就有「樱花虾蟹籽大虾香片茶汤饭」、「樱花虾矶烧鲍鱼香片茶汤饭」,两款最大嘅分别就系主菜,一个系大虾,一个系矶烧鲍鱼,再配以蟹籽、樱花虾、蟹柳丝、蛋丝、呜门卷,卖相都靓靓仔仔。店员会喺你面前加茶汤,茶汤有淡淡香片味,食落好清新!两款我就比较钟意矶烧鲍鱼,因为够晒大只又入味。之后到「豆浆豆花四季乌龙奶茶」,一啲都唔甜,好啱妈咪饮~里面仲加咗豆腐花,有好浓豆味同四季乌龙清香。店员仲送咗crossover嘅和纸MT畀我哋(原来食联乘套餐有得免费送),整体嚟讲都唔错,有新意。btw我仲食咗生煎包同猪扒葱油拌面,呢两样嘢真系冇得输😂生煎包好多汁,葱油拌面调味啱啱好,仲要系我钟意嘅面条质感。