2017-12-14 458 浏览
同好朋友一访呢一间隐世寿司店,食omakasea. 朋友在呢头返工,佢话想入来试好久,只不过揾唔到饭脚。一进场,已经感受到寿司师傅的气场,大师果然系大师,一举手一投足,都充满自信,每放下一件寿司,都潇洒地以一个日文鱼名作介绍,洋洋洒洒,不会多一句废话。服务员是个甜美而且温柔的小姐,先为我们递上一碗热烘烘的汤煮文甲,从外面冰冷的空气走进来,得到呢碗热汤嘅安慰,再加上佢甜美嘅笑容,倍敢温暖,果两只文甲仲好鲜甜。白虾刺身,落了岩盐,可以捞来食,份外鲜美。活带子好新鲜,咩都唔使点可以就咁食,因为呢个师傅都落咗啲岩盐,不过份量控制得好小心,食到少少咸,能够带出带子的鲜味,但系又唔会咸得太过分。白象拔蚌刺身劲爽鲜,爽到嗦嗦声日本广岛真蚝 味道清新 ,小小辣萝卜蓉,好开胃好爽甜。深海池鱼刺身,好够鱼味,呢一个切法,成块刺身好似彩虹咁样架在碟上,好有美感。寿司师傅为我地准备了渍物牛蒡,好好味,食到停唔到口。原来系佢地自家制的。甜滑海胆之下系腐竹,几香豆味,系一种几特别嘅食法。烧白子,未食过呢种食法,好香溜,经火烧仲香!有酸汁中和一下,唔会太滞。紫菜带子卷即刻食!即刻食!一定要即刻食!一下都唔可以延迟,
同好朋友一访呢一间隐世寿司店,食omakasea.
朋友在呢头返工,佢话想入来试好久,只不过揾唔到饭脚。

白虾刺身,落了岩盐,可以捞来食,份外鲜美。

活带子

白象拔蚌刺身

劲爽鲜,爽到嗦嗦声

日本广岛真蚝

味道清新 ,小小辣萝卜蓉,好开胃好爽甜。

深海池鱼刺身

甜滑海胆之下系腐竹,几香豆味,系一种几特别嘅食法。

烧白子,

紫菜带子卷

即刻食!即刻食!一定要即刻食!一下都唔可以延迟,因为紫菜10分香脆,里面有鲜甜嘅带子同埋滑溜嘅海胆,超正。

烧物:烧秋刀鱼

鱼皮薄薄的,但系都烧得好香脆,中间仲有紫苏叶做调味,味道好特别,紫苏叶的味道好鲜明,为呢一个烧鱼增添了色彩。

赤鯥

赤贝

爽口,又鲜甜。

北寄贝

系我食过最好食嘅北寄贝,由于佢几厚身,食落份外爽口,而且一啲都唔韧

金目鲷

𫚕鱼

师傅话,系一种比油金鱼高两三个等级的鱼,难怪食落好味咁多,又长知识。

喜之次

烧喜之次就食得多,原来做寿司都咁好味,肥美的鱼片之上,放了少少柚子皮,鱼香之中带柚子香,肥美之中有清新。

右口鱼

右口鱼同左口鱼系唔同㗎 !右口鱼好好味,入口即溶的感觉,令人印象深刻。

牡丹虾

上面系炒香的虾子

海胆

香箱蟹

甜甜的蟹肉之上,细细的蟹籽,之下,系香溜嘅蟹膏,呢个层次真系令人满足

大拖罗

劲香溜

迷你鱼生饭

正,有晶莹的三文鱼打头阵,仲有吞拿鱼茸加埋一啲黄萝卜粒,萝卜粒令鱼生饭多了小小脆的口感,又甜甜地。

七种鲷鱼煲的鱼汤

真系有心思,揾齐七种鲷鱼煲啖鱼汤俾你饮,可见师傅对食物嘅执着同埋坚持。

红豆雪糕
2017-12-13