2021-05-11
母亲节,妈妈约咗朋友去玩。。。好啦,但饭都系要食咖~约人出去食饭!反正唔系庆祝母亲节;边度有位就边度啦!咁经过cow bean, 朋友话想食;好啦。。。好似都系要等几张台。。但我上次(~1-2年前)去cow bean,experience 真系差到爆,不论系服务态度,还是上菜速度(基本上就系迟迟唔黎,就算黎。。d次序都错。。反映又无人理)。。其实如无必要都唔想再去。。(都费时写食评)既然朋友讲到想食;食啰。。。所有都系母亲节套餐;ok 。。我明嘅攞飞啦,(我估果个系经理)会主动讲仲有几多张台喺前面;叫我哋睇睇menu/填纸仔/扫安心出行先(语气好亲切)等一阵就到我地啦 (~15-20分钟),比我地想象中快wor!入到去;带位果位哥哥虽然无咁亲切,但都好helpful; 见我哋望住台上面嘅杀菌消毒喷雾;会主动解析系可以要来抹台啦,喷餐具等等 (very informative)剩返最后2个龙虾餐啦;就叫佢啦!个餐就HKD462 (八折后,未加一)两个人;包餐汤/沙律,龙虾(~400g) new zealand tenderloin (200g) spanish pork shoulde
约人出去食饭!
反正唔系庆祝母亲节;边度有位就边度啦!
剩返最后2个龙虾餐啦;就叫佢啦!
个餐就HKD462 (八折后,未加一)两个人;包餐汤/沙律,龙虾(~400g) new zealand tenderloin (200g) spanish pork shoulder (200g); 名副其实 surf and turf lol (拣两个汁:黑椒汁/蒜蓉汁/烧汁)+两杯饮品 (我哋再贪心加36蚊要多两个鲍鱼~)
我朋友同我,一个要餐汤,一个要沙律
朋友话个餐汤其实唔错;我就觉得个沙律上面有咁多樱花虾就真系出乎意料
个主餐黎到,哇~真系好震撼;好大份呀~~
完全满足虚荣心+相机食先嘅心态
因为我哋坐近门口位;好多经过嘅人都停低望望..lol
讲返食物啦,其实因为用铁板上;温度上系热辣辣嘅
加上佢用蔬菜垫住;d肉唔会过熟,薯条都系热嘅,唔会淋晒先俾客人
唯一美中不足就系无得好似其他铁板餐咁加酱汁上去然后有“咋”一声嘅效果~
讲返食物啦
其实龙虾,肉 等等都不过不失;但at least 无失望 (average la)
以母亲节呢d大节来说;算很成功了
鲍鱼反而都有惊喜,好入味好林
食埋d蔬菜,非常满足,怪唔得无甜品啦 ,但二人餐来说,绝对足够!如果细食d嘅女仔,都可以3个人分
咁呢;后来我地就发觉“经理”会每台都问d食物可以吗?可能佢本身个人比较有亲和力同埋亦有礼貌 (of which cow bean 呢d家庭餐厅真系好适合);我忍唔住话:比上次进步真的太多了
不论食物,还是服务态度(唔止一位,系连续几位waiter/waitress)都真系比我上次去嘅时候好好多
相比起服务来说,d食物质素就比较一般d
但性价比相当唔错;如果下次有朋友想食cp值高嘅餐厅;我会建议试吓呢间餐厅