1K
2017-08-05 2826 浏览
睇过N咁多个人介绍呢间餐厅推出嘅tea set,由摩天轮、樱花到早前嘅薰衣草主题,一直都觉得非常吸引,估唔到未试到下午茶,先试晚餐,并且觉得挺有水准,性价比高,相信会回访。餐厅位于珀荟酒店,唔系睇人介绍真系唔知,位置唔多,装潢冇乜特别,一般西餐厅格局,胜在位处19楼,加上落地玻璃窗,客人可以望住靓景用餐。喜欢坐户外嘅客人亦可以喺天台用餐、饮野,环境舒适,如果天气凉啲会系一个很好嘅选择。餐牌会按季节时令食材转换,今次试嘅系佢地上个月开始推出嘅【夏日鲜果荟】套餐,一共五道菜,喺西餐中加入水果,听起上黎并非不可行,但起初以为都会有点勉强,点知食落颇有惊喜,配搭得宜夏日鲜果荟晚餐 $388/位套餐包头盘、餐汤2选1、虾肉墨汁意粉配木瓜蓉、主菜5选1、甜品3选1,于op预先订位置,晚市套餐定单点餐单,都有75折,真系抵食鲍鱼牛油果柚子热情果沙律:杂菜沙律中加左南非网鲍片、蕃茄仔、甘柚、牛油果,新鲜丰富,面头嘅热情果沙律汁酸酸甜甜,十分开胃。椰子红枣清汤:餐汤可选椰子红枣清汤 / 青苹果西芹忌廉汤,作为中汤怪,兼平日缺乏汤水,当然毫不犹豫拣前者,食西餐饮到中式汤水好感动。用上椰子肉、红枣、杞子、猪

夏日鲜果荟晚餐 $388/位

鲍鱼牛油果柚子热情果沙律

椰子红枣清汤:餐汤可选椰子红枣清汤 / 青苹果西芹忌廉汤,作为中汤怪,兼平日缺乏汤水,当然毫不犹豫拣前者,食西餐饮到中式汤水好感动。用上椰子肉、红枣、杞子、猪膝等材料熬成汤,清得黎滋润感重,女士饮一流

椰子红枣清汤

餐包:里面有烘多士、面包球、竹炭包,加上黑松露牛油,我地轻松食哂。

餐包

虾肉墨汁意粉配木瓜蓉:份量唔多,每人一驻仔,面头嘅虾肉经白酒爆香,细细粒够爽口。最有诚意系墨汁意粉,出街食一般都系用墨鱼汁捞落意粉变成乌卒卒,但呢度嘅意粉系现成墨汁意粉,唔会食到个咀黑妈妈兼屙黑色便便。而且做法新鲜,撇开一般嘅白酒煮、忌廉煮等,用上泰国木瓜蓉,食落甜甜地,俾多几碟我都食得哂

虾肉墨汁意粉配木瓜蓉

主菜有五款,主要食材系猪架、鸭胸、三文鱼柳带子、羊架、安格斯牛柳,配合鲜果荟主题,各自配上不同酱汁,例西梅汁、蜜桃砵酒汁、番石榴蓉等,非常特别,摆盘精美

煎三文鱼柳及带子配番石榴蓉:厚切三文鱼皮煎至香脆,食落唔干唔腥,轻轻用黑椒调味,已经好食到爆。带子虽然系薄片,但烤到刚熟,新鲜爽口。伴有用藜麦、芝士制成嘅意大利饭饼,煎到香脆好似一块薄身薯饼,搭配番石榴蓉、柚子汁,清新不腻。

煎三文鱼柳及带子配番石榴蓉

澳洲安格斯牛柳配焦糖菠萝 (+$58):安格斯牛柳要补钱先食得,牛肉控不能错过。牛柳先经慢煮后烧,外皮香口唔浓,肉质呈嫩红色,有光泽,食落柔软冇筋,简单配以烧汁突显肉味。垫底系厚身焦糖菠萝,鲜甜带牛油香,令人欲罢不能。最后连烤芦笋我都一口清,好食、抵食。

澳洲安格斯牛柳配焦糖菠萝

香橙朱古力慕丝蛋糕配香橙雪芭:甜品3选1,都系以果味为主嘅crumble、慕丝蛋糕、芝士蛋糕。
估唔到连香橙朱古力慕丝蛋糕质素都唔错,慕丝顺滑半溶状,朱古力味香浓,蛋糕松软,加上雪芭,作为全晚总结,十分满足

香橙朱古力慕丝蛋糕配香橙雪芭

3 Citrus iced tea $78、Venetian sunset $78:相对食物嘅出色,饮品显得冇乜特别啦,呢两杯酸酸甜甜,清新解腻。

呢段时间天气太热,但我地都上左天台望望,环境真系唔错,如果天色清,个view系几好

食物水准基本上由头至尾都系赞,虽然话系精品酒店规模,服务员一律专业有礼
我地就食得好开心,有兴趣可以预先订位,反正有折。
2017-08-01
用餐优惠