2023-12-04 578 浏览
过开嚟呢边买海南鸡,准备返屋企之前又想食下午茶。平时去开七姊妹道𠮶边嘅,今日就想试吓传闻中好好食嘅沙嗲牛肉面。个沙嗲汁其实做得几好,但个肉亦都好厚亦冇梳打粉嗱个嘅味道。但系好可惜佢个汤本身系常温完全唔热,想捞匀啲沙嗲牛肉汁都捞唔匀,反而好欣赏佢个滑蛋,系刚刚煎好热辣辣。拼埋个沙嗲牛肉面上,极大嘅反差热辣辣嘅滑蛋,常温嘅汤食到咁上下,见到隔离有个伯伯点咗个支竹羊肉饭。见佢好大碟劲多枝竹又多羊肉,就问侍应点叫法。佢话呢个系午餐嚟嘅, $65一碟,夜晚要百几蚊。佢话如果我想嗌就嗌个外卖返屋企食啦。山长水远由港岛区拎返去新界区,本来满心雀跃谂住加𩠌食饭。一打开即刻觉得舐嘢,其实我睇见佢个兜仔已经心知不妙。份量比堂食少三份二,个汁同埋d肉完全冇层次,基本炆羊嘅酱料都食唔出。一个字淡,今次第一次试已伏到不行鸟。都唔知俾唔俾多次机会佢好?