2018-10-31 113 浏览
收工打电话比屋企大小姐,大小姐点菜要食海南鸡饭,在太子转车前,揾咗呢间食评不错嘅泰国菜餐厅,去到一条街两间,去咗第一间(21号)店内无人(店玻璃窗贴咗开店时间,应该已开),只有厨房内一个女厨娘,我问佢开咗未,佢话外卖嘅就过隔离店,去到隔壁店,店面好细,似系外卖店格局,食物款式都多!只有一个女店员,佢帮我落单收钱后就出咗店(全店只有我一个,实在太信任我了)之后攞咗盒已入袋嘅海南鸡饭比我,再在店内雪柜攞出椰汁榚入袋就交比我!海南鸡饭($50)外卖盒可以入微波炉,卖相不错,鸡肉已去骨,应该系胸部,食落唔算嚡(以胸来讲)唔点汁都ok,油饭几入味,油光令身,饭索晒啲鸡油,我搭咗车只系微暖仲几香,热食应该仲好味,点鸡酱好浓,只有微辣微酸,反而咸味好够!几惹味!(如果辣少少更好)椰汁榚($6/个)原来系每粒落单,店员又无问我要几粒,可能佢见我一个人叫一个饭,所以就落一粒!外卖盒($1)泰籍女店员唔多说话,落单交外卖比我都系一两句对话!可以一试泰菜

海南鸡饭

外卖盒($1)

泰籍女店员唔多说话,落单交外卖比我都系一两句对话!

可以一试泰菜
2018-10-29