2016-07-01
上星期六在联合行完街后, 便去了附近的烧味家族买外卖, 晚餐加𩠌.见到卤味的颜色咁深色,原来是用了黑糖块与多种香料而成. 觉得几特别, 决定试一试.最后买了卤味拼盘和烧猪手返屋企.卤味拼盘不同选择, 我选了牛肚, 鸭肾和鸡翼.而烧猪手仲系热辣辣,一路返屋企途中也闻到香味.返到屋企, 第一时间打开烧猪手.外表已经好吸引, 仍然保持暖.由食店返到屋企车程大约大半个小时, 猪手皮仍然够薄够脆卜卜, 口感好似食薯片.而猪手肉质尚算腍身, 仲带有咸香味, 与饭一齐食系最佳拍档.另外, 附有酱汁.不论单食或是点酱, 两种感觉不同, 各有各好食.剩下的猪手骨就用来滚菜汤饮.份量都几多, 一餐当然食不完, 我就拎了部份留待第二日带饭时食.第二日返公司食,因我是用水蒸饭, 猪手肉质仲松软咗, 这样食法口感又唔同咗.而卤味拼盘, 初初见到色素咁深, 以为好咸, 但入口味道又不错.牛肚, 肾和鸡翼三款卤味当中, 我自己最钟意食肾, 有点咬口. 而鸡翼有四只, 都几饱满, 味道就正常.牛肚对于我来讲就较为硬身了一点, 唔够腍身, 否则会更好食.下次有机会要试下其他的烧味.
最后买了卤味拼盘和烧猪手返屋企.
卤味拼盘不同选择, 我选了牛肚, 鸭肾和鸡翼.
而烧猪手仲系热辣辣,
一路返屋企途中也闻到香味.
返到屋企, 第一时间打开烧猪手.
烧猪手
剩下的猪手骨就用来滚菜汤饮.