2022-01-17
【打卡连连👏滋味西日fusion❤叫多碟热门野:甜烧茄子+睡蟹+火焰扇贝+黑鳕鱼+惊喜酥皮芝士蛋糕】位于佐敦既 Hara Kitchen,主打日式西餐Fusion,有波波bubble cocktail+火焰海鲜打卡,推介日式面豉烧茄子,茄子入口多汁,微甜烧茄子带焦口感、另有满满鱼油香既黑鳕鱼❤甜品大推惊喜酥皮芝士蛋糕,系值得encore既fusion餐厅半室外有三米高的植物墙配楠木餐枱凳,环境充满清新气息,室内用落地透光窗间开,柔和灯光环境较暗,角落有一座摆置各款酒瓶既靓Bar柜______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作佢有lunch menu同单点menu,今次我地全部单点,叫左大量openrice热门dish日式面豉烧茄子 (💝9/10)- 西方茄子取自各颗中心最大面积位置(见到个茄子梗),厚切足足半吋厚- 口感微甜、充满面豉味,茄子肉汁丰
【食评篇👇👇👇】
🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 属高分之作
✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
日式面豉烧茄子 (💝9/10)
- 口感微甜、充满面豉味,茄子肉汁丰富,入口即化,值得淡淡细意品尝
牛油烧北海道扇贝 (💝8.5/10)
- 一枱后侍应喺你面前点火,长达大约30秒嘅火焰,缓缓蓝光同碟上扇贝相映成趣,高分系因为佢真系非常之impressive同打卡able
- 值得一提扇贝口感好嫩滑,不带筋,唔会UN, 外层微熟,内里口感似带子刺身,配合牛油蒜蓉
西京烧黑鳕鱼 (💝9/10)
- 有摆盘嘅鳕鱼,口感更胜一筹
- 比平时普通雪鱼最滑,鱼肉好嫩,唔会似煮熟晒𠮶种老,鱼香十足
- 每啖散发鱼油,鱼皮微脆,相信用左火枪烤过
睡蟹意大利饭 (💝8.5/10)
- 浅啡色蟹膏厚厚一层铺喺面,香浓蟹膏值得细意品尝
- creamy意大利饭, 每口充满蟹香
- 意大利饭外软内韧口感,大家可放心绝对唔会有生米无熟感觉
煎芝士蛋糕配海盐焦糖汁 (💝9.5/10)
- 一款令我非常惊艳嘅甜品,煎芝士用上酥皮包住,香煎酥皮外层皮脆,切开内有香浓芝士蛋糕及牛油饼底
- 餐厅少有处理芝士蛋糕既方法,好食同时好有新鲜感
椰皇焦糖炖蛋 (💝8/10)
- 上层焦糖依时薄脆,唔会淋身
- 炖蛋有香浓椰香味,食完炖蛋可食埋椰果肉
Cocktail - Fuji Mointain (💝8/10)
- Sake, Peach, Fresh lime squeeze
$65 normal hr/ $55 happy hour
Mocktail - April's Apple (💝8.5/10)
- Green apple syrup, sweet & sour, apple juice, sprite
$58 normal hr/ $50 happy hour
【环境篇👇👇👇】
- 半室外有三米高的植物墙配楠木餐枱凳,环境充满清新气息,室内用落地透光窗间开,柔和灯光环境较暗,角落有一座摆置各款酒瓶既靓Bar柜
Overall
- 食物高质,环境舒服,又可打卡,食完呢间餐厅一个星期,每次谂起都好满足,叫左好多朋友去试
@hkdine360 介绍左好多间好食既餐厅,每个食评都好比心机写架,大家可以follow page同like post!
*IG story highlight出世啦💝每个波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆灯先会荣登IG story!快d睇下有咩心中餐厅!!
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:10/10
🌌环境:9/10
🙋🏻♂️服务:8/10
💰价钱:$963 (已包加一)
👍🏻推荐:10/10
@hkdine360 除左会介绍香港餐厅美食,仲会影埋餐厅环境(有片!!)。如果你重视
餐厅装修格局✅➕环境氛围✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️