❀ 十三姨 #尖沙咀 ❀❗多年后再次俾机会 依旧觉得好一般❗——————————————————相隔几年再尝试,依然觉得Overrated🤥当年仲系只得一间旺角总店,已经常常座无虚席。而家拓展到三间分店,但依旧人气爆灯🙈主打各种足料港式饭面,例如鹅肝捞饭、黯然叉烧饭、手撕鸡饭、牛肉面等等。价钱比一般港式餐厅稍贵,大约要$100至$150一碗。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷坐低会先送上七彩颜色嘅虾片,第一兜免费,其后就$10一兜。.☞ 老板娘鹅肝煎蛋捞饭 $148有三块鹅肝,煎得几香脆,尚算入口即溶。另外仲有炸干葱、秘制辣椒XO酱、葱花、流心太阳蛋,食之前加上秘制豉油捞匀,连鹅肝油一齐食,几惹味👌🏻我觉得$150有三块鹅肝都算可以接受,而且个饭嘅味道的确几香。不过朋友就觉得其实只系一个普通豉油捞饭,只系加咗几块鹅肝就收贵咁多,唔系好抵🫠.☞ 十三姨火车头 $128 转翠玉瓜面 +$20据说汤底采用英国牛及本地牛骨慢火熬制六小时,再加入多达20种秘制香料及食材。味道就似越南河粉,汤底有牛香,但欠惊喜😶‍🌫️另外火车头包括牛白肉、牛展、炙烧安格斯肉眼、手打迷你牛丸、炙烧安格斯飞毛、溏心蛋,都算几足料。最钟意佢
❀ 十三姨 #尖沙咀 ❀
❗多年后再次俾机会 依旧觉得好一般❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
坐低会先送上七彩颜色嘅虾片,第一兜免费,其后就$10一兜。
☞ 老板娘鹅肝煎蛋捞饭 $148
有三块鹅肝,煎得几香脆,尚算入口即溶。

☞ 十三姨火车头 $128 转翠玉瓜面 +$20
味道就似越南河粉,汤底有牛香,但欠惊喜😶‍🌫️
最钟意佢有得选择粉丝、米粉、阳春面、银针粉,甚至系健康嘅翠玉瓜面或六蔬,系减肥之选🤣
但计埋加一碗牛肉面就已经要$150,同样有少少贵🙈

——————————————————
✨整体味道: 3.7/5
✨环境装修: 3.5/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3.5/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
即使系主打嘅款式感觉都欠奉惊喜,但系定价不便宜,环境又迫,咁多年后再试都系觉得一般般😶