2023-07-21
平时返工做嘢攰都想揾下环境清幽又舒服嘅西餐厅,加上今次系朋友生日,我哋约埋去咗位于大坑嘅一间隐世嘅美味小店,距离天后地铁站只系8分钟步程,星期六日就算连香港本地人都特登过嚟寻找不一样嘅香港,大坑果然系文青聚集嘅好地方!钟意呢个小区够晒特别同宁静、四通八达,就算搭巴士过嚟都一样咁方便!fusion 西餐的形式提供优质食材餐点,大厨曾多年任职酒店,今次我哋四个人点咗两款唔同主题嘅套餐,食完满足咁捧住个肚离开😋一开始会先提供两款唔同嘅餐包,配搭埋黑松露牛油,头盘先上咗生蚝。🌟生蚝拼盘即叫即开生蚝拼盘,虽然系隐世小店,食物质素非常有要求,特别系头盘嘅生蚝非常新鲜,分别有爱尔兰同法国珍珠蚝品尝到,前者爱尔兰海水味较浓郁同有层次,而法国珍珠蚝嘅肉味就比较清甜爽滑,衬埋法国Chardonnay 酸酸甜甜更加开胃!🌟北海道刺身带子 •蟹肉牛油果酱 •烟三文鱼带子伴上少量鱼子酱,颇大落而且非常鲜甜,钟意个蟹肉牛油果酱好软滑,啖啖蟹肉鲜味,调味同摆盘都衬托得非常好👍🏻而带海水味嘅烟三文鱼增加口感层次。🌟法式洋葱汤朋友点的是法式龙虾汤,而我就试下味道早已扑鼻的法式洋葱汤,第一口已感受到洋葱🧅的浓稠甜味,伴着
🌟生蚝拼盘
🌟北海道 刺身带子 •蟹肉牛油果酱 •烟三文鱼
🌟法式洋葱汤
朋友点的是法式龙虾汤,而我就试下味道早已扑鼻的法式洋葱汤,第一口已感受到洋葱🧅的浓稠甜味,伴着芝士法包铺面,温暖可口的汤就是一年四季也值得品尝。
🌟香煎本地鲈鱼
鱼肉软滑唔算过分鲜,配菜系香滑薯蓉同彩色灯笼椒,份量就啱晒女士享用💕
🌟波士顿龙虾配澳洲M9和牛
龙虾焗得啱啱好,弹牙软滑,好滋味!和牛睇落煎得啱啱好,表皮煎到啱啱脆,肉质鲜嫩。
🌟华伦 甜品
Brownie同柠檬芝士蛋糕,朱古力味香浓,蚂蚁人必试😍夹埋芝士柠檬味蛋糕,酸酸甜甜又好滑好香,满足晒两种不同需要✨生日仲会帮你装饰埋,不过记得预早通知🤭