2023-04-23
Honjokko主打新派Fusion日式料理,无论装潢、菜式,都感觉到佢果种格调同创意,充满左视觉、味觉、嗅觉3种享受。如果未食过呢间餐厅,都好建议拣佢个Tasting Menu, 有埋佢啲招牌菜兼几多款野食,而且我觉得够饱(如果你好大食作别论🤣🤫)。—Tasting Menu $720/ppl—✧ Edamame一大碗既枝豆,简单落海盐调味已经好够.✧Spinach将菠菜砌左做好似寿司形状咁几有心思,可以夹返开一丝丝黎食。加上芥末籽同芝麻酱,少清新既前菜。.✧Wagyu Tataki灸烧和牛,只系轻轻烧过表面,里面都系红嫩,接近刺身.✧Sashimi Moriawase有带子、吞拿鱼Toro、海胆三文鱼籽,全部都好新鲜.✧Madai Truffle真鲷刺身清爽鲜甜,配上即磨黑松露,连鹌鹑蛋拌匀,令味道更富丰同质感更滑.✧Honjokko O-toro Maki上菜后先打开盖,随随飘起一堆白烟同熏香味扑鼻而来。一件卷物有两款Toro以増加层次感,内里有紫苏褪走腥味,加上少少海胆令整体更鲜甜,点缀上金箔更显矜贵.✧Mizuna Salad柚子+火箭菜+炸蒜,清一清味蕾就开始食主菜.✧Ro
—
Tasting Menu $720/ppl
—
✧ Edamame
一大碗既枝豆,简单落海盐调味已经好够
✧Spinach
✧Wagyu Tataki
灸烧和牛,只系轻轻烧过表面,里面都系红嫩,接近刺身
✧Sashimi Moriawase
有带子、吞拿鱼Toro、海胆三文鱼籽,全部都好新鲜
✧Madai Truffle
✧Honjokko O-toro Maki
✧Mizuna Salad
柚子+火箭菜+炸蒜,清一清味蕾就开始食主菜
✧Robata Pork Belly
真正半肥瘦,油脂丰富,肉质松软,轻轻已可咬开,拌上柚子蜜糖酱,好满足,最后可以食返两旧腌萝卜带走油腻感
✧Chilean Sea Bass
烟熏西京烧海鲈鱼,味噌酱烧制,肉质滑、弹牙、鱼皮仲胶质感超重,甜甜地加埋烟熏香气,系超惊喜
✧Black Sesame Creme Brulee
芝麻脆片系面,中间系海盐焦糖雪糕,加上少少红豆粒,底层系黑芝麻炖蛋,一个甜品几重享受,满足地为呢餐画上句号。