餐厅: 上海榮華川菜館
资讯:

2019-06-18 73 浏览
观塘区美食花多眼乱,今次拣左一间逾40年历史嘅上海餐馆试下。推开落地玻璃门,你会觉得好似时光倒流咁返左去以前嘅年代,墙上挂住写上菜名嘅木牌,一砖一块都有怀旧嘅感觉,几特别我同朋友两个人拣左一个二人套餐,套餐包左两个小菜、一个汤羹、二碗白饭同二杯八宝茶。汤羹方面,我地拣左个清清地嘅粟米羹,一上个粟米羹,我同朋友都讲左句:「好有家嘅感觉~」,因为个粟米羹好似系屋企煲个啲我好钟意佢嘅粟米粒够多,如果煲得「杰」啲就更加好。Menu上面写有「招」字嘅菜式系佢地嘅招牌菜式,我地拣左其中两个,回锅肉同时菜狮子头呢到嘅回锅肉味道偏甜,一般出面食嘅都系偏咸,但又无谂过原来甜同辣配搭出黎嘅回锅肉又几好食出面食嘅回锅肉多数得几块肉,但呢到菜同肉都好多,正价比高,十分推荐时菜狮子头都值得推荐,首先,两个狮子头好松软,我几钟意,因为唔似其他餐厅咁落好多生粉个种质感。另外,餐厅用左娃娃菜去代替常用嘅小棠菜,啲菜几焾,食落仲好甜,我地最后清哂啲菜,有几可我呢个食肉兽觉得啲菜仲吸引过啲肉每次食上海野,我都会叫小笼包,虽然个二人餐份量已经好多,但系今次都无例外,额外叫多左一客小笼包(六只)。小笼包皮簿馅靓,只只都有肉汁

我好钟意佢嘅粟米粒够多,如果煲得「杰」啲就更加好。

粟米羹

回锅肉

时菜狮子头

每次食上海野,我都会叫小笼包,虽然个二人餐份量已经好多,但系今次都无例外,额外叫多左一客小笼包(六只)。小笼包皮簿馅靓,只只都有肉汁,食完好满足

小笼包

最后,侍应上左跟餐嘅两杯八宝茶,呢到嘅八宝茶甜度啱啱好,正好中和左头先食回锅肉同狮子头嘅腻,好match! 而且八宝茶用茶盅上,饮嘅时候更加有feel

八宝茶

总括而言,呢间餐厅味道好,正价比高,值得推荐
2019-06-17
回锅肉