2024-11-03
如果要用一种野食黎介绍香港我谂其中一样野食就系车仔面,因为车仔面真系够地道得黎又够平民美食。呢间系尖沙咀咁热闹地方嘅车仔面店其实就系地铁站一出嘅庆方商场入面。面店出面有部怀旧嘅车仔面车可以打卡,而餐厅入面就几够宽落坐落舒服。生菜鱼肉 $30鱼肉够新鲜,鱼肉食起上黎唔腥,少少嘅胡椒粉又几香椒丝腐乳通菜 $18腐乳够多,唔会唔够味。价钱可以接受生炸香辣单骨鸡翼 $28调味偏浓,不过好在炸得够热够脆自选车仔面粿叫左两碗车仔面一碗叫左乌冬,紫菜,小米粿,冬菇,云耳,濑尿牛筋丸配秘制黄金鸡汤一碗叫左幼面,猪红,猪大肠,猪腩肉,炸猪扒,牛腩配腩汁,沙嗲汁,麻辣汁餐厅几好笑,特别贴左告示表示小心食濑尿牛筋丸,因为真系会爆汁喷到隔离台人。佢地个黄金鸡汤都真系几香,真系感觉煮左好耐,阵味饮落好浓佢地D酱汁都好香,原来系因为餐厅自己整既。另外我觉得小米粿同炸猪扒都好好食,小米粿都系平时比较少食到嘅配料黎
生菜鱼肉 $30
鱼肉够新鲜,鱼肉食起上黎唔腥,少少嘅胡椒粉又几香
椒丝腐乳通菜 $18
腐乳够多,唔会唔够味。价钱可以接受
生炸香辣单骨鸡翼 $28
调味偏浓,不过好在炸得够热够脆
自选车仔面粿
叫左两碗车仔面