餐厅:新容记小菜王 (深水埗)地址:深水埗福华街112号地舖中式小炒喺香港人嘅至爱,一家人或者成班好友围埋一枱,叫返10个8个小菜小炒,你夹俾我,我又夹返俾你,一齐嘻嘻哈哈畅饮返几枝啤酒🍻,中式菜馆确实喺唔少香港人食饭聚餐之选新容记小菜王 @new_yun_kee 喺深水埗已经屹立咗接近10年,佢哋顾名思义主打小炒、中菜,但有咩菜式喺特别吸引人呢😎?咪就喺唔少人坐飞机专登嚟香港都要食嘅驰名烧肉、秘制可乐鸭、烧汁牛仔粒等菜式。不过原来出晒名嘅烧肉工序繁多,需要花费足足两日时间,由新鲜猪肉到斩件、腌制、6个钟烧烤等程序一啲都唔马虎,所以净喺星期五同星期六先有得食,唯有下次夹啱时间再嚟过啦🙈✝️杨州炒饭 $58一个人试唔到好多菜,见佢哋嘅炒粉面饭晚市都喺$58,所以就叫咗个够镬气杨州炒饭,除咗粒粒饭金黄分明,当中仲有虾仁🍤、叉烧、菜粒、蛋花、香葱等配料,咸香到位,食到底一啲油腻感都无,真心好食又抵食👍✝️啫啫滑鸡煲 $98一上到枱就听到「滋滋」声仲喺热辣辣🔥,惹味嘅啫啫滑鸡煲未食就已经香到令人垂涎三尺🤤,酱油加上香葱头、洋葱同葱段嘅香味,令每旧鸡件、猪润、冬菇都相当入味,而且份量唔少,我一个人食
餐厅:新容记小菜王 (深水埗)
地址:深水埗福华街112号地舖

✝️杨州炒饭 $58
一个人试唔到好多菜,见佢哋嘅炒粉面饭晚市都喺$58,
所以就叫咗个够镬气杨州炒饭,除咗粒粒饭金黄分明,

✝️啫啫滑鸡煲 $98
一上到枱就听到「滋滋」声仲喺热辣辣🔥,
惹味嘅啫啫滑鸡煲未食就已经香到令人垂涎三尺🤤,
酱油加上香葱头、洋葱同葱段嘅香味,
令每旧鸡件、猪润、冬菇都相当入味,
而且份量唔少,我一个人食完碟饭再食埋呢个鸡煲都真喺算大食🤣

7点左右开始多人过嚟食饭,热闹嘅气氛开始充斥着成间菜馆,不过由于餐厅位置唔多,想过嚟食饭嘅话记得早啲book位/过嚟霸位喇🤪
2023-06-26