2024-01-04 1646 浏览
呢排隔好耐都冇食过台湾菜,今次去左我想去既商场围方,就拣选台湾餐厅 "台北俩伴",款式都几多,就试吓啦!餐厅环境都好开扬,简约木系设计,虽然地方唔系好阔落,但感觉不错。下午时段来到,餐牌内都有好多选择,套餐有红烧牛肉面、卤肉饭、新竹米粉、、大肠面线、麻辣鸭血拌面、蛋饼等,仲有台小锅、台湾夜市小食、台式特饮等,地道嘅台湾食品。红烧牛肉面拼古早卤肉饭    $58牛肉面汤底浓香,用咗几小时熬出,每一啖都系精华,牛肉比想像中厚,食起嚟口感十足,肉质嫩滑,牛味浓郁,面条爽口弹牙,散发面粉清香,配合新鲜爽甜嘅红萝卜,好味嘅牛肉面必食首选。卤肉饭系我喜欢台式料理之一,肥美嘅猪肉加上香浓嘅酱汁,特别滋味。花雕鸡卷麻辣拌面 配 : 紫菜贡丸汤及地瓜酥    $56鸡卷带阵阵花雕酒香味,鸡髀肉鲜嫩,腍滑入味,一咬即化,拌面软滑爽弹,烟烟韧韧,麻辣惹味,配合清甜嘅紫菜汤,贡丸爽口,以及炸得非常松脆嘅地瓜酥,口感香甜软绵绵,外脆内软,好吃的台式小食。古早烤台湾香肠    $56台式香肠味道有少少甜甜地,皮脆肉香,肥瘦均匀,咬落去肉汁丰富,肥而不腻,夹埋蒜片一齐食,系好味嘅台式小食。士林夜市蟹盖 (3件)
红烧牛肉面拼古早卤肉饭    $58
红烧牛肉面拼古早卤肉饭
花雕鸡卷麻辣拌面 配 : 紫菜贡丸汤及地瓜酥    $56
花雕鸡卷麻辣拌面 配 : 紫菜贡丸汤及地瓜酥
古早烤台湾香肠    $56
古早烤台湾香肠
士林夜市蟹盖 (3件)    $52
卖相已经觉得好松脆,内里馅料十足。蟹盖焗得好香,入口软绵,食到材料好丰富同鲜味,有蟹肉、猪肉、沙葛、洋葱、红萝卜、粟米粒,香脆可口,美味。
士林夜市蟹盖
士林盐酥鸡    $48
粒粒鸡肉新鲜热辣辣炸好,外皮炸得酥脆可口,啖啖肉,肉质够嫩滑,配有一小碟台湾豆乳,即是腐乳,沾上后咸香惹味。
士林盐酥鸡
套餐包指定飮品,可升级台式特饮。拣咗桂圆红枣茶,天然香甜味,桂圆及红枣,饮落好润喉  ;  以及荔枝乌龙冷泡茶,口感清新,少少甜,甜度啱啱好,解渴凉爽。
桂圆红枣茶

荔枝乌龙冷泡茶